Close

Title


Συνδεθείτε στο Vetmenow με το Username που καταχωρίσατε κατά την εγγραφή σας και το password που λάβατε στο email σας. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα, επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected].

Εντάξει
Close

Σύνδεση


Συνδεθείτε στο Vetmenow με το Username που καταχωρίσατε κατά την εγγραφή σας και το password που λάβατε στο email σας. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα, επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected].

  • Username:
  • Κωδικός:

Νέος χρήστης;


Αν είστε Νέος Χρήστης, αποκτήστε ένα δωρεάν λογαριασμό στο Vetmenow.

Δωρεάν εγγραφή Κτηνιάτρου
Δωρεάν εγγραφή Κηδεμόνα
Close

Δημιουργία λογαριασμού κτηνιάτρου


Συμπληρώστε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου και το username που επιθυμείτε για το λογαριασμό σας και πατήστε "Εγγραφή" για να σας αποσταλεί ο κωδικός πρόσβασης.

  • Email:
  • Username:
  •  
  • Αν έχετε κωδικό κεντρικού καταστήματος παρακαλώ συμπληρώστε τον παρακάτω.
  • Κωδικός:
  •  
Close

Ξέχασα τον κωδικό μου


"Στο πεδίο "Κωδικός επανάκτησης" συμπληρώστε τον 16-ψήφιο κωδικό που σας δόθηκε την πρώτη φορά που συνδεθήκατε στο Vetmenow"

  • Username:
  • Κωδικός επανάκτησης:
  • Νέος κωδικός:
Close

Δημιουργία λογαριασμού κηδεμόνα


Συμπληρώστε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου και το username που επιθυμείτε για το λογαριασμό σας και πατήστε "Εγγραφή" για να σας αποσταλεί ο κωδικός πρόσβασης.

  • Email:
  • Username:
  •  

Εγκεφαλικό επεισόδιο στο σκύλο και στη γάτα


Εγκεφαλικό επεισόδιο στο σκύλο και στη γάτα

Ο όρος «εγκεφαλικό επεισόδιο» είναι δανεισμένος από την ανθρώπινη ιατρική όπου περιγράφει ισχαιμικό επεισόδιο στον εγκέφαλο. Στο σκύλο και στη γάτα χρησιμοποιείται διεθνώς ο όρος «τραυματισμός ισχαιμικής αιτιολογίας» (ischemic brain injury).

Ο εγκέφαλος χρειάζεται διαρκώς οξυγόνο και ενέργεια (γλυκόζη) για να λειτουργήσει φυσιολογικά. Αυτά του παρέχονται μέσω του αίματος. Σε περίπτωση διαταραχής της αιμάτωσης ενός τμήματος του εγκεφάλου, εκδηλώνονται νευρολογικές διαταραχές οι οποίες είναι γνωστές στο ευρή κοινό ως «εγκεφαλικό» (stroke).

Η μειωμένη παροχή αίματος στο εγκέφαλο ή σε οποιονδήποτε ιστό ονομάζεται ισχαιμία ενώ η απόφραξη κάποιου αγγείου ονομάζεται εμβολή.

Στα ζώα το «εγκεφαλικό» είναι μία αρκετά σπάνια κατάσταση και συμβαίνει συχνότερα στους σκύλους παρά στις γάτες. Ζώα με σοβαρά εγκεφαλικά προβλήματα καταλήγουν αδιάγνωστα γιατί οι ιδιοκτήτες θεώρησαν πως τα συμπτώματα οφείλονταν σε «εγκεφαλικό» το οποίο είναι αρκετά σύνηθες στον άνθρωπο.

Αιτιολογία

Στους περισσότερους σκύλους το αίτιο της εμβολής παραμένει άγνωστο. Εμβολή μπορεί να προκύψει λόγω κάποιου θρόμβου (θρομβοεμβολή),  βακτηριδιακής μόλυνσης, φλεγμονής ή εισόδου στα αγγεία καρκινικών κυττάρων.

Σπάνια, τα ζώα μπορεί να νοσήσουν από αθηροσκλήρωση, μία κατάσταση αρκετά συνηθισμένη στον άνθρωπο, στην οποία χολοστερόλη και λίπος συγκεντρώνεται στα αγγεία φράζοντάς τα. Σκύλοι που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό είναι περισσότερο ευάλωτοι στην αθηροσκλήρωση.

Άλλες καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν εμβολή είναι η υπέρταση, το σύνδρομο Cushing (αυξημένη παραγωγή κορτιζόλης από τα επινεφρίδια), ο σακχαρώδης διαβήτης και η νεφρική νόσος.

Διαταραχή της αιμάτωσης στον εγκέφαλο μπορεί επίσης να προκύψει από τη ρήξη αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα την εγκεφαλική αιμορραγία. Η τελευταία είναι δυνατό να προκληθεί από νεοπλασίες (καρκίνος) και από διαταραχές στην πήξη του αίματος όπως συμβαίνει στη δηλητηρίαση από ποντικοφάρμακα, κατά τη διάρκεια αντιπηκτικής αγωγής και στην αιμοφιλία.

Κλινικά συμπτώματα

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το τμήμα του εγκεφάλου που τραυματίστηκε λόγω της μειωμένης αιμάτωσης. Τα συμπτώματα, συνήθως, εμφανίζονται απότομα, αφορούν περισσότερο τη μία πλευρά του σώματος και δεν επιδεινώνονται εκτός αν προκληθεί οίδημα στην περιοχή της ισχαιμίας ή αν υπάρχει αιμορραγία η οποία επιδεινώνεται.

Παραδείγματα συμπτωμάτων «εγκεφαλικού» στο σκύλο και στη γάτα είναι η μη φυσιολογική συμπεριφορά, η στροφή της κεφαλής στο πλάι, η στροφή της κεφαλής και του αυχένα προς τα πίσω, τύφλωση από τη μία πλευρά και επιληπτικές κρίσεις (σπάνιο).

Διάγνωση

Η διάγνωση βασίζεται στα κλινικά συμπτώματα και στο ιστορικό του ζώου καθώς και στην αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

Παρόλα αυτά, είναι απαραίτητο να γίνουν όλες οι εξετάσεις που χρειάζεται προκειμένου να αποκλειστούν παθήσεις με παρόμοια ευρήματα και για να βρεθεί το αίτιο του ισχαιμικού επεισοδίου. Συνηθισμένες εξετάσεις είναι η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, αιματολογικές, βιοχημικές και ορμονολογικές εξετάσεις καθώς και εξετάσεις των παραγόντων πήξης του αίματος. Εξέταση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού συστήνεται για τη διάγνωση φλεγμονής ή μόλυνσης του κεντρικού νευρικού συστήματος ενώ υπέρηχοτομογραφικός (υπέρηχος) και ακτινολογικός έλεγχος της κοιλίας συστήνεται αν υπάρχει υποψία νεοπλασίας (καρκίνου).

Θεραπεία

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για τον ισχαιμικό τραυματισμό του εγκεφάλου στο σκύλο και στη γάτα. Η θεραπεία είναι υποστηρικτική και μπορεί να περιλάβει τη χορήγηση ορού για την ενυδάτωση του ζώου και τη χορήγηση φαρμάκων για τον έλεγχο τυχόν υπέρτασης, επιληπτικών κρίσεων ή εγκεφαλικού οιδήματος.

Τα ζώα επιτηρούνται διαρκώς κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους και η νευρολογική τους κατάσταση ελέγχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Εάν βρεθεί το αίτιο που προκάλεσε το έμφρακτο (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης), η θεραπεία επικεντρώνεται στην αντιμετώπισή του.

Τα περισσότερα ζώα δείχνουν σημάδια ανάκαμψης μέσα σε ημέρες ή εβδομάδες.

Παρακολούθηση

Οι σκύλοι και οι γάτες που εκδήλωσαν εγκεφαλικό επεισόδιο πρέπει να επισκέπτονται συχνά τον/την κτηνίατρο. Τα μεσοδιαστήματα των επισκέψεων πρέπει αρχικά να είναι μικρά αλλά με τον καιρό μεγαλώνουν. Εργαστηριακές εξετάσεις και εξέταση της αρτηριακής πίεσης πρέπει να γίνονται σε κάθε επίσκεψη για την ανίχνευση πιθανού αιτιολογικού παράγοντα. Αν παρατηρηθεί βελτίωση της νευρολογικής εικόνας, οι επισκέψεις μπορούν να μειωθούν σε μία κάθε 6 μήνες.

Πρόγνωση

Η πρόγνωση εξαρτάται από τη σοβαρότητα του τραυματισμού και από τυχόν παράγοντες που προδιαθέτουν στην πρόκληση εμβολών. Η πρόγνωση είναι καλή όταν ο τραυματισμός είναι ήπιος. Μέγιστη βελτίωση της κλινικής εικόνας παρατηρείται συνήθως τους πρώτους 3 μήνες μετά το επεισόδιο. Η επανεμφάνιση είναι πιθανή κυρίως στα ζώα με παθήσεις που προδιαθέτουν σε εμβολή και οι οποίες δεν μπορούν να θεραπευτούν.

(Visited 46,331 times, 7 visits today)

Θεματικοί όροι: ,

comments powered by Disqus