Close

Title


Συνδεθείτε στο Vetmenow με το Username που καταχωρίσατε κατά την εγγραφή σας και το password που λάβατε στο email σας. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα, επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected].

Εντάξει
Close

Σύνδεση


Συνδεθείτε στο Vetmenow με το Username που καταχωρίσατε κατά την εγγραφή σας και το password που λάβατε στο email σας. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα, επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected].

  • Username:
  • Κωδικός:

Νέος χρήστης;


Αν είστε Νέος Χρήστης, αποκτήστε ένα δωρεάν λογαριασμό στο Vetmenow.

Δωρεάν εγγραφή Κτηνιάτρου
Δωρεάν εγγραφή Κηδεμόνα
Close

Δημιουργία λογαριασμού κτηνιάτρου


Συμπληρώστε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου και το username που επιθυμείτε για το λογαριασμό σας και πατήστε "Εγγραφή" για να σας αποσταλεί ο κωδικός πρόσβασης.

  • Email:
  • Username:
  •  
  • Αν έχετε κωδικό κεντρικού καταστήματος παρακαλώ συμπληρώστε τον παρακάτω.
  • Κωδικός:
  •  
Close

Ξέχασα τον κωδικό μου


"Στο πεδίο "Κωδικός επανάκτησης" συμπληρώστε τον 16-ψήφιο κωδικό που σας δόθηκε την πρώτη φορά που συνδεθήκατε στο Vetmenow"

  • Username:
  • Κωδικός επανάκτησης:
  • Νέος κωδικός:
Close

Δημιουργία λογαριασμού κηδεμόνα


Συμπληρώστε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου και το username που επιθυμείτε για το λογαριασμό σας και πατήστε "Εγγραφή" για να σας αποσταλεί ο κωδικός πρόσβασης.

  • Email:
  • Username:
  •  

Ιδιοπαθής επιληψία στο σκύλο και στη γάτα


Ιδιοπαθής επιληψία στο σκύλο και στη γάτα

Η ιδιοπαθής επιληψία στο σκύλο και στη γάτα είναι μία διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενη εμφάνιση επιληπτικών κρίσεων χωρίς να μπορούν να βρεθούν δομικές διαταραχές στον εγκέφαλο ή μεταβολικές διαταραχές. Δηλαδή όλες οι διαγνωστικές εξετάσεις που διενεργούνται σε αυτά τα ζώα είναι αρνητικές.

Στο σκύλο έχει αποδειχθεί η κληρονομικότητα της ιδιοπαθούς επιληψίας σε κάποιες φυλές. Η ιδιοπαθής επιληψία είναι ένα συχνό αίτιο επιληπτικών κρίσεων στους σκύλους αλλά είναι αρκετά σπάνιο στις γάτες.

Η αιτία θεωρείται πως είναι μία ανισορροπία μεταξύ των διεγερτικών και των ανασταλτικών ηλεκτρικών σημάτων στον εγκέφαλο. Δηλαδή, ο εγκέφαλος δέχεται περισσότερα διεγερτικά παρά ανασταλτικά σήματα με αποτέλεσμα την εκδήλωση των κρίσεων.

Η ιδιοπαθής επιληψία εμφανίζεται συχνότερα σε καθαρόαιμα ζώα όπως German shepherd, border colie, Golden Retriever και Labrador Retriever αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε σκύλο. Συνήθως, προσβάλλει ζώα ηλικίας από 1 έως 5 χρόνια αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Κλινικά συμπτώματα

Οι σκύλοι και οι γάτες με ιδιοπαθή επιληψία εμφανίζουν επιληπτικές κρίσεις οι οποίες διαρκούν από μερικά δευτερόλεπτα έως μερικά λεπτά. Συνήθως η διάρκεια των κρίσεων είναι 1 έως 3 λεπτά και μπορούν να εκδηλωθούν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Η χρονική διάρκεια μεταξύ των επιληπτικών κρίσεων κυμαίνεται από μερικά λεπτά ως μήνες. Οι σκύλοι και οι γάτες με ιδιοπαθή επιληψία είναι φυσιολογικοί στα διαστήματα μεταξύ των επιληπτικών κρίσεων χωρίς να εμφανίζουν νευρολογικά συμπτώματα.

Οι κρίσεις μπορεί να έχουν διάφορες μορφές. Η πιο συχνή μορφή είναι η γενικευμένη. Κατά τη διάρκεια μίας γενικευμένης επιληπτικής κρίσης ο σκύλος ή η γάτα δεν έχει συνείδηση και δεν αντιδρά στα εξωτερικά ερεθίσματα. Τα άκρα είναι συνήθως τεταμένα ή λυγισμένα και μπορεί να τρέμουν ή να εκδηλώνουν κινήσεις που μοιάζουν με τρέξιμο (ποδηλατικές κινήσεις). Επίσης, μπορούν να εκδηλωθούν κινήσεις μάσησης, υπερβολική σιελόρροια, ούρηση και αφόδευση.

Διάγνωση

Η διάγνωση της ιδιοπαθούς επιληψίας στο σκύλο και στη γάτα βασίζεται στον αποκλεισμό όλων των άλλων παθήσεων που μπορεί να προκαλέσουν επιληπτικές κρίσεις. Για αυτό το λόγο διενεργούνται αιματολογικές, βιοχημικές και πιο ειδικές απεικονιστικές εξετάσεις όπως η αξονική και μαγνητική τομογραφία και η λήψη εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Στους σκύλους και στις γάτες με ιδιοπαθή επιληψία τα αποτελέσματα όλων των εξετάσεων είναι αρνητικά.

Θεραπεία

Η θεραπεία είναι απίθανο να αποτρέψει πλήρως την εκδήλωση των επιληπτικών κρίσεων αλλά μπορεί να μειώσει αισθητά τη συχνότητα εμφάνισής τους, τη διάρκειά τους και τη σοβαρότητά τους. Υπάρχουν αρκετές φαρμακευτικές ουσίες με τις οποίες μπορούν να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι. Ο/Η κτηνίατρός σας θα σας συμβουλέψει καταλλήλως.

Η θεραπεία διαρκεί για όλη τη ζωή του ζώου και είναι καλό ο ιδιοκτήτης να διατηρεί ημερολόγιο με τα συμβάντα και τη χρονική διάρκεια της κάθε κρίσης ώστε η θεραπεία να μπορεί να προσαρμοστεί αναλόγως.

Γενικά, η θεραπεία συστήνεται στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Η κρίσεις συμβαίνουν συχνότερα από μία φορά κάθε 6-8 εβδομάδες.
  • Περισσότερες από μία κρίσεις συμβαίνουν στο πρώτο επεισόδιο. Περισσότερες από μία κρίσεις σε διάρκεια 24 ωρών περιγράφονται ως «ομαδικές» (cluster seizure).
  • Η πρώτη κρίση διήρκεσε περισσότερο από 20 λεπτά ή πολλές κρίσεις συνέβησαν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα χωρίς το ζώο να ανακτήσει συνείδηση και φυσιολογική συμπεριφορά μεταξύ των επεισοδίων. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται «επιληπτική κατάσταση» (status epilepticus).
  • Η ποιότητα ζωής του ζώου επηρεάζεται από τις επιληπτικές κρίσεις.

Θεραπεία για την ιδιοπαθή επιληψία δεν χρειάζονται όλοι οι σκύλοι και οι γάτες. Για παράδειγμα, ένα ζώο που εκδήλωσε μόνο μία μεμονωμένη κρίση δε θα χρειαστεί θεραπεία. Πρέπει όμως το ζώο αυτό να παρακολουθείται για εμφάνιση επιληπτικών κρίσεων στο μέλλον και η συχνότητα εμφάνισης καθώς και η χρονική διάρκεια της κάθε κρίσης να καταγράφεται από τον ιδιοκτήτη. Επίσης, σκύλοι και γάτες με μεγάλα μεσοδιαστήματα μεταξύ των κρίσεων μπορεί να μη χρειαστούν θεραπεία.

Είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε άμεσα κτηνίατρο αν περισσότερες της μίας κρίσεις συμβούν μέσα σε 24 ώρες, αν η κρίση διαρκεί περισσότερο από 5 λεπτά ή αν η συνείδηση και η συμπεριφορά του ζώου στα διαστήματα μεταξύ των κρίσεων δεν επανέλθει στο φυσιολογικό.

Πρόγνωση

Η πρόγνωση της ιδιοπαθούς επιληψίας στο σκύλο και στη γάτα είναι πολύ καλή καθώς, συνήθως, οι κρίσεις μπορούν να ελεγχθούν φαρμακευτικά. Η πρόγνωση δεν είναι καλή για τα ζώα στα οποία η φαρμακευτική αγωγή δεν καταφέρνει να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης και τη σοβαρότητα των κρίσεων.

Σχετικά άρθρα

Επιληπτικές κρίσεις στο σκύλο και στη γάτα

(Visited 21,069 times, 1 visits today)

Θεματικοί όροι:

comments powered by Disqus