
Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη στο σκύλο
Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας ο οποίος περιβάλλει την ουρήθρα κοντά στην ουροδόχο κύστη. Η ουρήθρα είναι ένας σωληνοειδής σχηματισμός ο οποίος φέρει του ούρο από την κύστη στα εξωτερικά γεννητικά όργανα.
Ο φυσιολογικός προστάτης έχει δύο λοβούς, έναν από κάθε μεριά της ουρήθρας. Ο ρόλος του είναι η παραγωγή υγρού (προστατικό υγρό) το οποίο εκκρίνεται στην ουρήθρα με το σπέρμα.
Η καλοήθης υπερπλασία του είναι μία συμμετρική διόγκωση του προστάτη που συμβαίνει σε μη στειρωμένους, ενήλικες σκύλους. Είναι η πιο συχνή πάθηση του προστάτη αδένα στο σκύλο.
Αιτιολογία
Η τεστοστερόνη προκαλεί την αύξηση του αριθμού (υπερπλασία) και του μεγέθους (υπερτροφία) των κυττάρων του προστάτη. Με τον καιρό, μπορεί να προκληθεί διόγκωση του αδένα (προστατομεγαλία).
Τα ζώα της φυλής Scottish terrier είναι φυσιολογικό να έχουν μεγάλο μέγεθος προστάτη και αυτό το εύρημα δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως παθολογικό.
Κλινικά συμπτώματα
Τα περισσότερα ζώα με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη δεν εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα.
Κάποια ζώα, ίσως, δυσκολεύονται να αφοδεύσουν ή να ουρήσουν καθώς ο προστάτης μπορεί να πιέζει το παχύ έντερο και την ουρήθρα.
Ένα άλλο εύρημα μπορεί να είναι η έκκριση κίτρινου ή αιματηρού υγρού από το πέος το οποίο δε σχετίζεται με την ούρηση.
Στα περισσότερα ζώα η προστατομεγαλία αποκαλύπτεται τυχαία κατά τη διάρκεια κλινικής εξέτασης ρουτίνας με δακτυλική ψηλάφηση μέσω του απευθυσμένου. Στην εξέταση προστάτης με καλοήθη υπερπλασία έχει συμμετρικό σχήμα και δεν είναι επώδυνος.
Διάγνωση
Η διόγκωση του προστάτη μπορεί να φανεί στις απλές ακτινογραφίες αλλά η υπερηχοτομογραφία είναι, συνήθως, απαραίτητη προκειμένου να απεικονιστεί η αρχιτεκτονική του αδένα. Στην καλοήθη υπερπλασία η αρχιτεκτονική του οργάνου είναι φυσιολογική. Το αντίθετο, συνήθως, συμβαίνει στις νεοπλασίες του προστάτη.
Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη μπορεί να συνυπάρχει με ουρολοιμώξεις. Για αυτό σε αυτά τα ζώα καλό είναι να διενεργείται ουρολογική εξέταση και καλλιέργεια ούρου.
Σπανίως, χρειάζεται να διενεργηθεί βιοψία για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση και να αποκλειστούν άλλες αιτίες προστατομεγαλίας όπως οι νεοπλασίες και η μόλυνση.
Θεραπεία
- Η στείρωση (ορχεκτομή) είναι η προτεινόμενη θεραπεία για τη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη στο σκύλο. Με την παύση παραγωγής τεστοστερονης από τους όρχεις, ο προστάτης επανέρχεται στο φυσιολογικό του μέγεθος, συνήθως, σε 3-6 εβδομάδες.
- Σε περίπτωση που δε διενεργηθεί ορχεκτομή, η επίδραση της τεστοστερόνης στον προστάτη μπορεί να τερματιστεί με τη χορήγηση finasteride από το στόμα. Μετά την έναρξη της αγωγής ο προστάτης μειώνεται σε μέγεθος κατά 70% σε περίπου 10 εβδομάδες. Μετά τη διακοπή της αγωγής η καλοήθης υπερπλασία επανεμφανίζεται μέσα σε 8 εβδομάδες, περίπου. Το finasteride μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες και για αυτό πρέπει να αποφεύγεται ο χειρισμός του από γυναίκες σε εγκυμοσύνη.
- Θεραπεία, ίσως, να μη χορηγηθεί σε ζώα με μικρού βαθμού προστατομεγαλία.
Πρόγνωση
Τρεις με τέσσερις εβδομάδες μετά τη στείρωση το μέγεθος του αδένα επανεξετάζεται. Σε περίπτωση που η διόγκωση δεν έχει υποχωρήσει, θα πρέπει να διενεργηθούν εξετάσεις για άλλα πιθανά αίτια προστατομεγαλίας.
Η υπερτροφία του προστάτη αδένα είναι μία καλοήθης νόσος αλλά προδιαθέτει σε μολύνσεις του προστάτη εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.
Η πρόγνωση είναι πολύ καλή μετά τη στείρωση.
Θεματικοί όροι: Μαιευτική, Ουροποιητικό Σύστημα, Παθολογία