Close

Title


Συνδεθείτε στο Vetmenow με το Username που καταχωρίσατε κατά την εγγραφή σας και το password που λάβατε στο email σας. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα, επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected].

Εντάξει
Close

Σύνδεση


Συνδεθείτε στο Vetmenow με το Username που καταχωρίσατε κατά την εγγραφή σας και το password που λάβατε στο email σας. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα, επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected].

  • Username:
  • Κωδικός:

Νέος χρήστης;


Αν είστε Νέος Χρήστης, αποκτήστε ένα δωρεάν λογαριασμό στο Vetmenow.

Δωρεάν εγγραφή Κτηνιάτρου
Δωρεάν εγγραφή Κηδεμόνα
Close

Δημιουργία λογαριασμού κτηνιάτρου


Συμπληρώστε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου και το username που επιθυμείτε για το λογαριασμό σας και πατήστε "Εγγραφή" για να σας αποσταλεί ο κωδικός πρόσβασης.

  • Email:
  • Username:
  •  
  • Αν έχετε κωδικό κεντρικού καταστήματος παρακαλώ συμπληρώστε τον παρακάτω.
  • Κωδικός:
  •  
Close

Ξέχασα τον κωδικό μου


"Στο πεδίο "Κωδικός επανάκτησης" συμπληρώστε τον 16-ψήφιο κωδικό που σας δόθηκε την πρώτη φορά που συνδεθήκατε στο Vetmenow"

  • Username:
  • Κωδικός επανάκτησης:
  • Νέος κωδικός:
Close

Δημιουργία λογαριασμού κηδεμόνα


Συμπληρώστε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου και το username που επιθυμείτε για το λογαριασμό σας και πατήστε "Εγγραφή" για να σας αποσταλεί ο κωδικός πρόσβασης.

  • Email:
  • Username:
  •  

Ο καρκίνος στο σκύλο και στη γάτα – Απαντήσεις


Ο καρκίνος στο σκύλο και στη γάτα – Απαντήσεις

Ο καρκίνος στο σκύλο και στη γάτα – Απαντήσεις 

 

Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος στο σκύλο και στη γάτα;

Δυστυχώς, ο καρκίνος είναι πολύ συχνός στα κατοικίδια ζώα.

Είναι η κύρια αιτία φυσικού θανάτου στο σκύλο και η δεύτερη ή τρίτη συχνότερη στη γάτα.

Σχεδόν το 50% των σκύλων και το 30%-50% των γάτων θα νοσήσουν από κάποια μορφή καρκίνου κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Γιατί έχει αυξηθεί η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου στο σκύλο και στη γάτα;

Η αύξηση του επιπέδου παροχής υγείας, σίτισης και προληπτικής ιατρικής στα ζώα συντροφιάς προκάλεσε αύξηση του προσδόκιμου χρόνου ζωής τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη συχνότερη εμφάνιση παθήσεων που, συνήθως, εμφανίζονται σε μεγάλη ηλικία, όπως καρδιοπάθειες, νεφρική νόσος, ενδοκρινικές διαταραχές και καρκίνος.

Επίσης, η διάγνωση του καρκίνου γίνεται πιο συχνά στις ημέρες μας λόγω της προόδου της κτηνιατρικής, της καλύτερης εκπαίδευσης των κτηνιάτρων και της διαθεσιμότητας σύγχρονων απεικονιστικών μεθόδων όπως της υπερηχοτομογραφίας και της αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας.

Το είδος του φαγητού και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου;

Κάποιοι αδύνατοι συσχετισμοί έχουν γίνει μεταξύ συγκεκριμένων μορφών καρκίνου και περιβαλλοντικών παραγόντων. Τέτοιοι είναι η σχέση μεταξύ της έκθεσης σε ζιζανιοκτόνα και εντομοκτόνα και της εμφάνισης καρκινώματος του μεταβατικού επιθηλίου στη φυλή Scottishterriers, η σχέση μεταξύ παθητικού καπνίσματος και εντερικού λεμφώματος στις γάτες και η σχέση μεταξύ της έκθεσης στο ζιζανιοκτόνο 2,4-Dκαι του λεμφώματος στο σκύλο.

Στην πλειονότητα των κλινικών περιστατικών δεν μπορούν να γίνουν τέτοιου είδους συσχετισμοί ενώ οι περισσότερες μελέτες που αφορούν τέτοιους συσχετισμούς είναι μικρής έκτασης.

Συμπερασματικά, δεν υπάρχουν ισχυρά επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν συσχετισμό της διατροφής και άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων με την εμφάνιση του καρκίνου στο σκύλο και στη γάτα.

Γιατί να χορηγήσω θεραπεία σε ένα ζώο με καρκίνο;

Για να αυξήσετε τη διάρκεια ζωής του και να του προσφέρεται μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Για τον ίδιο λόγο χορηγούμε θεραπεία σε πολλές χρόνιες ασθένειες οι οποίες δε θεραπεύονται όπως νεφρική ανεπάρκεια, καρδιοπάθειες, σακχαρώδης διαβήτης κ.α. Ο καρκίνος είναι μία ακόμη μορφή χρόνιας ασθένειας.

Να αφαιρέσω τη μάζα που εμφανίστηκε πριν 5 ημέρες στο δέρμα του ζώου ή να περιμένω για να δω τι θα γίνει;

Να επισκεφθείτε τον/την κτηνίατρό σας και να του/της ζητήσετε να εκτιμήσει τη μάζα και να πάρει υλικό για κυτταρολογικό έλεγχο.

Μην αφήνετε τις μάζες να μεγαλώνουν γιατί η εξαίρεσή τους μπορεί να γίνει δύσκολη ή αδύνατη στο μέλλον.

Μερικές μάζες απαιτούν εξαίρεση μεγάλου τμήματος των γύρω ιστών για να εξαιρεθούν πλήρως. Αυτό μπορεί να μην είναι δυνατόν ή να χρειαστούν πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις, αν η μάζα είναι μεγάλη.

Χρειάζεται να κάνω έλεγχο για μεταστάσεις ή να το αφήσω για αργότερα;

Σε ό,τι αφορά τον καρκίνο, μην αφήνετε τίποτε για αργότερα.

Όταν οι μεταστάσεις είναι τόσο εμφανείς, ώστε να φαίνονται με τις εξετάσεις, ίσως να είναι αργά για θεραπεία ή η θεραπεία να μην μπορεί να προσφέρει όσα θα προσέφερε σε αρχικό στάδιο.

Στις ημέρες μας υπάρχουν πολλών ειδών εξετάσεις όπως υπερηχοτομογραφία, αξονική και μαγνητική τομογραφία που μπορούν να εντοπίσουν μεταστάσεις. Η αξονική τομογραφία είναι μία ιδιαιτέρως ευαίσθητη και γρήγορη μέθοδος για τον έλεγχο των μεταστάσεων σε όλο το σώμα.

Χρειάζεται να κάνω κυτταρολογικό έλεγχο ή βιοψία της μάζας;

Ο κυτταρολογικός έλεγχος συστήνεται να γίνεται πριν τη χειρουργική εξαίρεση ώστε ο χειρουργός να γνωρίζει πως πρέπει να γίνει αλλά και για να οργανωθεί ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό πλάνο που περιλαμβάνει τόσο τη χειρουργική όσο και τη φαρμακευτική αγωγή.

Αν ο κυτταρολογικός έλεγχος δεν είναι επαρκής, θα χρειαστεί να διενεργηθεί βιοψία. Προκειμένου να διενεργηθεί βιοψία πρέπει ο όγκος να αφαιρεθεί χειρουργικά. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις στις οποίες μετά τη διενέργεια της βιοψίας χρειάζεται να επαναληφθεί η επέμβαση καθώς η βιοψία έδειξε πως κάποια καρκινικά κύτταρα έχουν παραμείνει στην περιοχή. Ο χειρουργός δεν μπορεί να δει τα κύτταρα με γυμνό μάτι και μη γνωρίζοντας εκ των προτέρων τη φύση της μάζας αφαιρεί τόσους ιστούς από τη γύρω περιοχή όσους κρίνει απαραίτητο την ώρα της επέμβασης.

Ο κυτταρολογικός έλεγχος της μάζας και η βιοψία μετά την εξαίρεση είναι απαραίτητο και αναπόσπαστο τμήμα της θεραπευτικής αγωγής.

Δεν θέλω το ζώο μου να περάσει αυτά που περνάει ένας άνθρωπος που υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του καρκίνου του σκύλου και της γάτας, σε γενικές γραμμές, είναι τα ίδια με αυτά που χρησιμοποιούνται στον άνθρωπο. Στα ζώα, όμως, χορηγούνται σε μικρότερες δόσεις ενώ δεν χρησιμοποιούνται, συνήθως, τόσα πολλά φάρμακα ταυτόχρονα, όπως στον άνθρωπο. Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης ανεπιθύμητων αντιδράσεων.

Παρά το γεγονός πως η χορήγηση χημειοθεραπείας στο σκύλο και στη γάτα είναι συχνή στις ανεπτυγμένες χώρες, λιγότερα από το ένα τρίτο των ζώων που υποβάλλονται σε αυτές παρουσιάζει παρενέργειες. Από αυτά τα ζώα μόνο το 5% εμφανίζει σοβαρές παρενέργειες.

Οι σοβαρές παρενέργειες αντιμετωπίζονται, συνήθως, με τη διακοπή της θεραπείας, τη μείωση της δόσης των φαρμάκων και με τη χορήγηση υποστηρικτικής αγωγής.

Λίγα μόνο ζώα θα χρειαστεί να νοσηλευτούν για την αντιμετώπιση των παρενεργειών της χημειοθεραπείας.

Δε θέλω το ζώο μου να περάσει την υπόλοιπη ζωή του μέσα σε μία κλινική

Σχεδόν όλα τα χημειοθεραπευτικά πρωτόκολλα στο σκύλο και στη γάτα χορηγούνται στο σπίτι. Οι ενδοφλέβιες εγχύσεις, αν χρειαστεί να γίνουν, διαρκούν μόνο μερικά λεπτά οπότε και το ζώο μπορεί να πάει στο σπίτι του χωρίς να χρειαστεί να νοσηλευτεί.

Υπάρχει κίνδυνος για την υγεία μου από τη χημειοθεραπεία του ζώου μου;

Αυτή είναι μία εύλογη ανησυχία, ιδιαίτερα για γυναίκες σε εγκυμοσύνη ή που θηλάζουν.

Τα φάρμακα μπορούν να απεκκριθούν με τα κόπρανα και τα ούρα αλλά μόνο ελάχιστα από αυτά απεκκρίνονται για περισσότερο από 2-3 ημέρες.

Η χρήση γαντιών μίας χρήσης όταν χειρίζεστε τα κόπρανα και τα ούρα των ζώων στα οποία χορηγείται χημειοθεραπεία είναι, συνήθως, αρκετή για να σας προστατέψει από την έκθεση. Συζητήστε τα μέτρα προστασίας με τον/την κτηνίατρό σας.

(Visited 28,351 times, 1 visits today)

Θεματικοί όροι:

comments powered by Disqus