Close

Title


Συνδεθείτε στο Vetmenow με το Username που καταχωρίσατε κατά την εγγραφή σας και το password που λάβατε στο email σας. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα, επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected].

Εντάξει
Close

Σύνδεση


Συνδεθείτε στο Vetmenow με το Username που καταχωρίσατε κατά την εγγραφή σας και το password που λάβατε στο email σας. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα, επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected].

  • Username:
  • Κωδικός:

Νέος χρήστης;


Αν είστε Νέος Χρήστης, αποκτήστε ένα δωρεάν λογαριασμό στο Vetmenow.

Δωρεάν εγγραφή Κτηνιάτρου
Δωρεάν εγγραφή Κηδεμόνα
Close

Δημιουργία λογαριασμού κτηνιάτρου


Συμπληρώστε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου και το username που επιθυμείτε για το λογαριασμό σας και πατήστε "Εγγραφή" για να σας αποσταλεί ο κωδικός πρόσβασης.

  • Email:
  • Username:
  •  
  • Αν έχετε κωδικό κεντρικού καταστήματος παρακαλώ συμπληρώστε τον παρακάτω.
  • Κωδικός:
  •  
Close

Ξέχασα τον κωδικό μου


"Στο πεδίο "Κωδικός επανάκτησης" συμπληρώστε τον 16-ψήφιο κωδικό που σας δόθηκε την πρώτη φορά που συνδεθήκατε στο Vetmenow"

  • Username:
  • Κωδικός επανάκτησης:
  • Νέος κωδικός:
Close

Δημιουργία λογαριασμού κηδεμόνα


Συμπληρώστε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου και το username που επιθυμείτε για το λογαριασμό σας και πατήστε "Εγγραφή" για να σας αποσταλεί ο κωδικός πρόσβασης.

  • Email:
  • Username:
  •  

Οξεία λεμφοκυτταρική λευχαιμία του σκύλου και της γάτας


Οξεία λεμφοκυτταρική λευχαιμία του σκύλου και της γάτας

Η οξεία λεμφοκυτταρική λευχαιμία είναι ένας τύπος καρκίνου (νεοπλασία) των νεαρών λεμφοκυττάρων. Τα λεμφοκύτταρα είναι κατηγορία λευκοκυττάρων και παράγονται στο μυελό των οστών αλλά και σε άλλα όργανα.

Η νεοπλασία προκύπτει από τα μητρικά κύτταρα των λεμφοκυττάρων, τα βλαστοκύτταρα. Αυτά πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα και εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος.

Στο μυελό των οστών υπάρχουν διάφορα είδη βλαστοκυττάρων, και άρα υπάρχουν διαφορετικά είδη λευχαιμιών. Αυτό το άρθρο αναφέρεται μόνο σε ένα είδος, την οξεία λεμφοκυτταρική λευχαιμία του σκύλου και της γάτας.

Στην οξεία λεμφοκυτταρική λευχαιμία εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος τόσα πολλά βλαστοκύτταρα ώστε αυξάνει σημαντικά ο αριθμός των λευκοκυττάρων του αίματος (λευκοκυττάρωση).

Λευκοκυττάρωση μπορεί να συμβεί και σε άλλες καταστάσεις όπως σε μολύνσεις, σε καταστάσεις που προκαλούν stress και σε φλεγμονή. Σε αυτές όμως τις καταστάσεις τα λευκοκύτταρα είναι φυσιολογικά. Αντιθέτως, στην οξεία λεμφοκυτταρική λευχαιμία τα λευκοκύτταρα δεν είναι φυσιολογικά αλλά κακοήθη.

Η λεμφοκυτταρική λευχαιμία μπορεί να είναι οξεία (ταχεία ανάπτυξη) ή χρόνια (βραδεία ανάπτυξη). Η οξεία λεμφοκυτταρική λευχαιμία προκύπτει από τα ανώριμα λευκοκύτταρα, τα βλαστοκύτταρα, ενώ η χρόνια προκύπτει από περισσότερο ώριμα λευκοκύτταρα.

Γενικά, η οξεία λεμφοκυτταρική λευχαιμία είναι περισσότερο επιθετική από τη χρόνια και προσβάλλει, συνήθως, νεαρούς σκύλους και γάτες.

Αιτιολογία

Το αίτιο δεν έχει εξακριβωθεί αν και μερικοί ιοί της γάτας, των πτηνών και των βοοειδών σχετίζονται με τη λευχαιμία σε αυτά τα είδη.

Κλινικά συμπτώματα

Οι σκύλοι και οι γάτες με οξεία λεμφοκυτταρική λευχαιμία μπορεί να έχουν ήπια μόνο συμπτώματα. Τα ούλα τους μπορεί να είναι ωχρά σε περίπτωση που έχει προκληθεί αναιμία, να είναι αδιάθετοι, να έχουν μειωμένη όρεξη, να χάνουν βάρος, να πίνουν πολύ νερό (πολυδιψία) και να ουρούν μεγάλες ποσότητες ούρου (πολυουρία), να εκδηλώνουν χωλότητα και να κάνουν έμετο και διάρροια. Σε κάποια ζώα παρατηρείται διόγκωση των λεμφαδένων και του σπλήνα.

Διάγνωση

Οι αιματολογικές εξετάσεις αποκαλύπτουν επίμονη και ανεξήγητη αύξηση των λεμφοκυττάρων τα οποία πολλές φορές αναγνωρίζονται στην κυτταρολογική εξέταση του αίματος ως ανώριμα βλαστοκύτταρα.

Πολλές φορές ο αριθμός των λεμφοκυττάρων είναι τόσο αυξημένος ώστε η διάγνωση να είναι εύκολη. Στα αρχικά στάδια της ασθένειας όμως, οπότε και η λευκοκυττάρωση δεν είναι έντονη, η διάγνωση είναι δυσκολότερη.

Στην εξέταση του αίματος μπορεί να αποκαλυφθεί μειωμένος αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων (αναιμία), θρομβοκυττάρων και ουδετερόφιλων (ένα άλλο είδος λευκοκυττάρων). Όλα αυτά τα κύτταρα παράγονται στο μυελό των οστών και η παραγωγή τους μπορεί να είναι μειωμένη αν αυτός έχει καταληφθεί από τα κακοήθη λεμφοκύτταρα.

Η κυτταρολογική εξέταση από ειδικό βιοπαθολόγο – κυτταρολόγο μπορεί να είναι ενδεικτική της λευχαιμίας ενώ η χρώση των κυττάρων με ειδικές βαφές μπορεί να αποκαλύψει το είδος των καρκινικών κυττάρων και το στάδιο ανάπτυξής τους.

Η λήψη μυελού των οστών μπορεί να κριθεί απαραίτητη καθώς η εξέτασή του από βιοπαθολόγο μπορεί να αποκαλύψει τα είδη των κυττάρων που υπάρχουν σε αυτόν επιβεβαιώνοντας τη διάγνωση.

Λήψη υλικού μπορεί να γίνει και από τους λεμφαδένες ώστε να διαχωριστεί η λευχαιμία από το λέμφωμα, ένα άλλο είδος καρκίνου των λευκοκυττάρων.

Οι γάτες ελέγχονται για τον ιό της λευχαιμίας ενώ άλλες εργαστηριακές εξετάσεις είναι απαραίτητες ώστε να αποκλειστούν άλλες καταστάσεις που προκαλούν λευκοκυττάρωση. Τέτοιες είναι οι βιοχημικές εξετάσεις του αίματος, οι ακτινογραφίες, η υπερηχοτομογραφία και η αξονική τομογραφία.

Θεραπεία

Οι σκύλοι και οι γάτες είναι, συνήθως, αρκετά άρρωστοι τη στιγμή της διάγνωσης. Για αυτό η θεραπεία πρέπει να ξεκινά το συντομότερο δυνατό.

Η χημειοθεραπεία είναι η θεραπεία εκλογής. Το χημειοθεραπευτικό πρωτόκολλο μπορεί να περιλαμβάνει πολλά φάρμακα όπως vincristine, L-asparaginase, cyclophosphamide, doxorubicin και prednisone.

Υποστηρικτικά μέτρα μπορεί να περιλάβουν τη χορήγηση ορού, την υποβοήθηση της σίτισης, την αντιμικροβιακή θεραπεία και μεταγγίσεις αίματος.

Παρακολούθηση

Οι εργαστηριακές εξετάσεις επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να ελέγχεται η ανταπόκριση στη θεραπεία και να εντοπιστούν πιθανές παρενέργειες από αυτήν.

Η δόση των φαρμάκων μπορεί να αλλάξει αν ο αριθμός των λευκοκυττάρων στο αίμα μειωθεί σημαντικά (λευκοπενία). Η λευκοπενία προδιαθέτει σε μολύνσεις και για αυτό μπορεί να χορηγηθεί αντιμικροβιακή αγωγή.

Πρόγνωση

Η πρόγνωση είναι δυσμενής και ο χρόνος επιβίωσης εξαρτάται από την ανταπόκριση στη χημειοθεραπεία.

Με επιθετική χημειοθεραπεία σχεδόν το 30% των ζώων πετυχαίνουν πλήρη ανάρρωση (εξαφάνιση των καρκινικών κυττάρων από το αίμα).

Χωρίς χημειοθεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς καταλήγουν μέσα σε εβδομάδες από τη διάγνωση.

(Visited 16,385 times, 1 visits today)

comments powered by Disqus