Η γάτα μου θυλική σιάμ στειρωμένη, έκανε εμετό πρωινές ώρες ασχέτως φαγητό και κρυβόταν γιατί πονούσε προφανώς. Πήρε λοζεκ μία εβδομάδα δεν κάνει εμετό, αλλά συνεχίζει και είναι κρυμμένη αρκετές ώρες. δεν κάνει άλματα ιδιαιτέρως και δεν μου μιλάει ούτε με ακολουθεί όπως παλιά από δωμάτιο σε δωμάτιο. Τρώει κανονικά με όρεξη , παίζει αλλά κάπως σαν να βαριέται. Να συνεχίσω με λοζεκ ειπε ο γιατρός μία εβδομάδα. Να την πάω για εξετάσεις? είναι παγκρεατίτιδα , γαστρίτιδα; τα κόπρανα κανονικά και ουρεί κανονικά. ποια είναι η γνώμη σας
- παπακι ρώτησε 10 χρόνια πριν
- ενημερώθηκε 10 χρόνια πριν
- You must login to post comments
Τα συμπτώματα που περιγράφετε δεν είναι ειδικά κάποιας πάθησης.
Ο κτηνίατρος που παρακολουθεί το ζώο έχει καλύτερη εικόνα της κατάστασης και σίγουρα μπορεί να σας συμβουλέψει καλύτερα.
Σε γενικές γραμμές, ζώα με παρόμοια συμπτωματολογία με αυτή που περιγράφετε καλό είναι να υποβάλλονται σε εξετάσεις όπως ακτινογραφίες κοιλίας, αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις και υπερηχοτομογραφικό έλεγχο (υπέρηχος) κοιλίας.
Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.
- Vetmenow Team answered 10 χρόνια πριν
- ενημερώθηκε 10 χρόνια πριν
- You must login to post comments
Υπάρχουν 2 μεγάλες κατηγορίες νοσημάτων που μπορεί να δώσουν συμπτωματολογία εμέτου στις γάτες.Η πρώτη κατηγορία αφορά στα εξωπεπτικά αίτια, δηλαδή στα αίτια εκείνα που δεν αφορούν άμεσα στον πεπτικό σωλήνα, αλλά σε κάποιο άλλο όργανο.Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν:
a)Μεταβολικά νοσήματα:διροφιλαρίωση,νεφρική ανεπάρκεια,υπερθυρεοειδισμός,
κετοξεωτικός διαβήτης
β)Τοξικώσεις/Αντίδραση σε φαρμακευτικές ουσίες
γ)Νευρολογικά προβλήματα
δ)Άλλα όργανα : Ηπατοπάθεια,
Οξεία/Χρόνια Παγκρεατίτιδα,
Λοιμώδης Περιτονίτιδα,
Νεοπλασία.
Ανάλογα με την ηλικία του ζώου σας, το εαν είναι πρόσφατη η στείρωση ή όχι καθώς και άλλα συνοδά συμπτώματα πχ πτυαλισμός, σιαλλόροια, ο ενδελεχής αιματολογικός, βιοχημικός και ορολογικός έλεγχος θα αποκλείσει μια πλοιάδα τέτοιων νοσημάτων.Η δεύτερη κατηγορία αφορά στα αμιγώς πεπτικά αίτια, δηλαδή σε εκείνα που πηγάζουν από τον οισοφάγο-στόμαχο-έντερο.Τέτοια είναι η ύπαρξη ξένων σωμάτων (πχ τριχοπειλημάτων) σε κάποιο σημείο της πεπτικής οδού ,που προκαλούν πλήρη ή μερική έμφραξη, ιογενών/παρασιτικών νοσημάτων του πεπτικού,ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος του εντέρου,λέμφωμα κ.ά. Όσο και αν φαίνεται περίεργο πολλά νοσήματα του εντέρου στη γάτα δίνουν σαν μοναδική συμπτωματολογία τον έμετο!Αυτή η κατηγορία νοσημάτων χρήζει πιο εξειδικευμένου ελέγχου, όπου και απαιτούνται απεικονιστικές τεχνικές (ακτινογραφήματα,υπερηχοτομογραφική εξέταση άνω και κάτω κοιλίας, γαστροδωδεκαδακτυλοσκόπηση) προκειμένου να διαλευκανθούν.Σε κάθε περίπτωση όμως πριν να δοθεί οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή που θα θεραπεύει το σύμπτωμα, θα ήταν καλύτερο να γίνει αιτιολογική διάγνωση που θα θεραπεύσει το πρόβλημα!Ξεκινήστε λοιπόν με τον απαραίτητο έλεγχο αν τα συμπτώματα εμμένουν!
Σταθοπούλου Βασιλική, DVM, CertSAM, CertEndo
- Βασιλική Σταθοπούλου answered 10 χρόνια πριν
- ενημερώθηκε 10 χρόνια πριν
- You must login to post comments
Please login first to submit.