Καλησπέρα!
Η 16 χρονών γάτα μου διαγνώστηκε πριν από 5 μήνες με υπερθυρεοειδισμό. Καθώς περνούσε ο καιρός και παρά την αγωγή με unimazole, οι εμετοί συνεχίζονταν και κρίθηκαν απαραίτητες περαιτέρω εξετάσεις. Οι ακτινογραφίες έδειξαν μεγαοισοφάγο (ασθένεια που συνήθως εμφανίζεται σε σκύλους απ’ότι είδα από μια πρόχειρη έρευνα στο διαδίκτυο).Εν αναμονή του ραντεβού με τον γιατρό μας για να μου πει πώς θα προχωρήσουμε με την αγωγή, θα ήθελα να μάθω αν έχετε συναντήσει παρόμοια περίπτωση και αν -και σε ποιό βαθμό- είναι ιάσιμη.
Ευχαριστώ πολύ
- Άννα Ζητούδη ρώτησε 11 χρόνια πριν
- ενημερώθηκε 11 χρόνια πριν
- You must login to post comments
Ο υπερθυρεοειδισμός της γάτας έχει συνδεθεί με το σύνδρομο χρόνιου έμετου και τις περισσότερες φορές οι γατούλες προσκομίζονται στον κτηνίατρο με συμπτώματα από το πεπτικό σύστημα. Ο μεγαοισοφάγος δεν έχει συνδεθεί αιτιολογικά με τον υπερθυρεοειδισμό, αλλά και οι τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι ούτε και με τον υποθυρεοειδισμό μπορεί αποδεδηγμένα να συσχετιστεί.Γιατί η γατούλα σας εμφάνισε μεγαοισοφάγο?
α) Ο μεγαοισοφάγος μπορεί να εμφανίστηκε ως αποτέλεσμα του χρόνιου εμέτου, διότι οι χρόνιες γαστρίτιδες προκαλούν οισοφαγίτιδα και η οισοφαγίτιδα με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει μεταβολές στην κινητικότητα του οισοφάγου και μεγαοισοφάγο.Σε αυτήν την περίπτωση όταν αντιμετωπισθεί το θέμα της οισοφαγίτιδας θα εκλείψει και ο μεγαοισοφάγος.
β)Θα πρέπει να ερευνηθούν άλλες πιθανές ανατομικές ανωμαλίες που ήταν ασυμπτωματικές ως τώρα πχ διαφραγματοκήλη, και οι οποίες οδηγούν σε γαστροοισοφαγική παλλινδρόμηση
γ)Η συνοδή ύπαρξη σακχαρώδους διαβήτη και η περιφερική πολυνευροπάθεια που αυτός προκαλεί
δ)να υφίσταται ένα υπόβαθρο δυσαυτονομίας που πρόκειται για ένα νόσημα με ποικίλη νευρολογική εκδήλωση, έχει όμως σαν χαραχτηριστικό σύμπτωμα τον μεγαοισοφάγο
ε) επειδή δυνητικά οποιοδήποτε φάρμακο υπό μορφή κάψουλας ή χαπιού χορηγηθεί στη γάτα μπορεί να προκαλέσει οισοφαγίτιδα και σε δεύτερο χρόνο στένωση οισοφάγου, θα πρέπει η κατάποση οποιουδήποτε φαρμάκου στη γάτα να ακολουθείται από την κατάποση ικανής ποσότητας νερού ή φαγητού.
Στην περίπτωση (β) η αντιμετώπιση είναι χειρουργική, στη (γ) απαιτείται διόρθωση του σακχαρώδους διαβήτη, στη (δ) δυστυχώς δεν εξαφανίζεται ο μεγαοισοφάγος. Τέλος η διερεύνηση σε θεωρητικό επίπεδο για υποφλοιεπινεφριδισμό στη γάτα ισχύει και θα μπορούσε να αποτελέσει γενεσιουργό αίτιο, αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιο. Στη δική σας περίπτωση και δεδομένων των πολλών εμέτων που έκανε η γατούλα σας, μάλλον πρόκειται για φαρμακευτική ή reflux οισοφαγίτιδα.
- Βασιλική Σταθοπούλου answered 11 χρόνια πριν
- ενημερώθηκε 10 χρόνια πριν
- You must login to post comments
Please login first to submit.