Close

Title


Συνδεθείτε στο Vetmenow με το Username που καταχωρίσατε κατά την εγγραφή σας και το password που λάβατε στο email σας. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα, επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected].

Εντάξει
Close

Σύνδεση


Συνδεθείτε στο Vetmenow με το Username που καταχωρίσατε κατά την εγγραφή σας και το password που λάβατε στο email σας. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα, επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected].

 • Username:
 • Κωδικός:

Νέος χρήστης;


Αν είστε Νέος Χρήστης, αποκτήστε ένα δωρεάν λογαριασμό στο Vetmenow.

Δωρεάν εγγραφή Κτηνιάτρου
Δωρεάν εγγραφή Κηδεμόνα
Close

Δημιουργία λογαριασμού κτηνιάτρου


Συμπληρώστε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου και το username που επιθυμείτε για το λογαριασμό σας και πατήστε "Εγγραφή" για να σας αποσταλεί ο κωδικός πρόσβασης.

 • Email:
 • Username:
 •  
 • Αν έχετε κωδικό κεντρικού καταστήματος παρακαλώ συμπληρώστε τον παρακάτω.
 • Κωδικός:
 •  
Close

Ξέχασα τον κωδικό μου


"Στο πεδίο "Κωδικός επανάκτησης" συμπληρώστε τον 16-ψήφιο κωδικό που σας δόθηκε την πρώτη φορά που συνδεθήκατε στο Vetmenow"

 • Username:
 • Κωδικός επανάκτησης:
 • Νέος κωδικός:
Close

Δημιουργία λογαριασμού κηδεμόνα


Συμπληρώστε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου και το username που επιθυμείτε για το λογαριασμό σας και πατήστε "Εγγραφή" για να σας αποσταλεί ο κωδικός πρόσβασης.

 • Email:
 • Username:
 •  

Η στείρωση προδιαθέτει σε παθήσεις;


0
0

Καλησπέρα σας,

έχω ένα αρσενικό γαλλικο μπουλντογκ το οποίο υπεραγαπω..τον στείρωσα πριν περίπου δυο βδομάδες(21μηνών είναι) , όπου όλα πήγαν καλά..ο λόγος που το έκανα είναι πολλαπλός και γενικά το ρώτησα και έψαξα:δε θα τον ζευγάρωνα, λόγω ράτσας(κληρονομικά προβλήματα ,που δεν έχει ο δικός μου,αλλά μπορεί να είχαν οι δικοί του , που δεν τους ξέρω& αυξημένος αριθμός αδέσποτων),επίσης έμαθα ότι Καλό είναι για κάποιους καρκίνους προληπτικά να γίνεται στείρωση, αυξάνεται επίσης ο μέσος όρος ζωής και μειώνεται η επιθετικότητα και η κυριαρχικότητα στα αρσενικά. Γι’αυτούς τους λόγους αποφάσισα κ σε αυτή την ηλικία, γιατί ύστερα απο πολύ ψάξιμο έιδα ότι είναι η κατάλληλη να το κάνω.Λόγω ράτσας δεν ήθελα να το κάνει σε μέγαλη ηλικία γιατι είναι πιο επικίνδυνο, ούτε σε μικρότερη για να έχει αναπτυχθεί σωματικά.
Δυστυχώς τώρα έχω τύψεις αν έπραξα σωστά..μετέπειτα διάβασα ξένα άρθρα, ότι είναι περισσότερα τα αρνητικά, παρά τα θετικά για την υγεία του ζώου..αυξάνεται η πιθανότητα προστάτη(εγω ήξερα ότι μειώνεται), ορθοπεδικα προβλήματα, αιμαγγεειοσαρκώματα,οστεοσάρκωμα,όγκοι ουροποιητικου(εγω νόμιζα ότι μειώνεται με τη στείρωση),ορθοπεδικα προβλήματα,αντίδράσεις στα εμβόλια και γεροντική άνοια.

έχω πανικοβληθεί αν έκανα ο σωστό. Κανένας γιατρός , ούτε ελληνικό site δεν είχε όλα αυτά τα αρνητικά.
παρακαλώ για τη γνώμη σας,

Με εκτίμηση,

Ευγενία

 • You must to post comments
0
0

Η αλήθεια είναι πως ενώ μέχρι πρόσφατα τα πλεονεκτήματα της στείρωσης ως προς την προστασία από ορισμένες μορφές νεοπλασιών θεωρούνταν δεδομένα, έρευνες δείχνουν πως αυτή η αντίληψη ίσως να είναι λανθασμένη. Οι έρευνες αυτές, όμως, είτε περιορίζονται σε συγκεκριμένες φυλές ζώων (π.χ. Golden retriever και Labrador retriever), είτε αφορούν ζώα που στειρώθηκαν σε πολύ νεαρή ηλικία, είτε αφορούν μη ομοιογενείς πληθυσμούς ζώων διαφόρων ηλικιών και φυλών. Άρα, προς το παρόν, δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα ως προς το αν η στείρωση προδιαθέτει ή προφυλάσσει από την εμφάνιση νεοπλασιών γενικά.

Παρόλα αυτά, είναι σίγουρο πως η στείρωση των θηλυκών σκύλων προφυλάσσει από τη νεοπλασία του μαστού (Rutteman, 1990) ενώ η στείρωση των αρσενικών ζώων δεν προφυλάσσει από τη νεοπλασία του προστάτη (Teske et al, 2002). Τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη δεν ανταποκρίνονται στα ανδρογόνα και άρα δεν εξαρτώνται από την παρουσία τους. Αντιθέτως, τα αποτελέσματα μίας έρευνας υπονοούν πως η στείρωση των αρσενικών ζώων ίσως να επιταχύνει την εμφάνιση καρκίνου σε ζώα που έχουν ήδη προδιάθεση για καρκίνο του προστάτη (Teske et al, 2002).

Σε ό,τι αφορά τις παθήσεις των αρθρώσεων, σε μία έρευνα βρέθηκε πως τα Labrador retrievers που στειρώθηκαν πριν την ηλικία των 6 μηνών εμφάνισαν 10πλάσιο ρυθμό εμφάνισης παθήσεων από τα αστείρωτα ζώα (Hart et al, 2014). Αυτά τα αποτελέσματα, όμως, αφορούν μόνο ζώα της συγκεκριμένης φυλής τα οποία στειρώθηκαν σε πολύ μικρή ηλικία.

Κατεβάστε από εδώ το ενημερωτικό φυλλάδιο για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της στείρωσης των αρσενικών και θηλυκών ζώων.

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία (Ν. 4039/2012, ΦΕΚ Α 15/02.02.2012) ζώα τα οποία δεν πρόκειται να αναπραχθούν ή οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να αναλάβουν την περιποίηση ή την υιοθεσία των νεογέννητων, πρέπει να στειρώνονται.

Παρά την ύπαρξη της πληθώρας των πλεονεκτημάτων που συνοδεύουν τη στείρωση των ζώων, η απόφαση για το αν το ζώο θα στειρωθεί (πέραν αυτών που ορίζει ο νόμος) και πότε, παίρνεται από τον ιδιοκτήτη αφού αυτός/αυτή ενημερωθεί πλήρως από τον/την κτηνίατρό του.

Εν κατακλείδι, δεν χρειάζεται να νιώθετε τύψεις για το γεγονός πως στειρώσατε το ζώο σας καθώς τα πλεονεκτήματα της στείρωσης, προς το παρόν, φαίνονται να είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα ενώ η μελέτη της προδιάθεσης των στειρωμένων αρσενικών σκύλων σε νεοπλασίες και παθήσεις των αρθρώσεων βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδια.

 

Βιβλιογραφία:

Rutterman, G.R. (1990) “Hormones and mammary tumour disease in the female dog: an update”. In Vivo, 4(1), pp. 33-40

Teske, E. (2002) “Canine prostate carcinoma: epidemiological evidence of an increased risk in castrated dogs.” Mol Cell Endocrinol, 197(1-2), pp. 251-255.

Hart, B.L., Hart, L.A., Thigpen, A.P., et al. (2014) “Long-term health effects of neutering dogs: comparison of Labrador Retrievers with Golden Retrievers.” PLoS One, 9(7): e102241

 • You must to post comments
Εμφανίζεται 1 αποτέλεσμα
Your Answer

Please first to submit.