Close

Title


Συνδεθείτε στο Vetmenow με το Username που καταχωρίσατε κατά την εγγραφή σας και το password που λάβατε στο email σας. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα, επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected].

Εντάξει
Close

Σύνδεση


Συνδεθείτε στο Vetmenow με το Username που καταχωρίσατε κατά την εγγραφή σας και το password που λάβατε στο email σας. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα, επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected].

  • Username:
  • Κωδικός:

Νέος χρήστης;


Αν είστε Νέος Χρήστης, αποκτήστε ένα δωρεάν λογαριασμό στο Vetmenow.

Δωρεάν εγγραφή Κτηνιάτρου
Δωρεάν εγγραφή Κηδεμόνα
Close

Δημιουργία λογαριασμού κτηνιάτρου


Συμπληρώστε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου και το username που επιθυμείτε για το λογαριασμό σας και πατήστε "Εγγραφή" για να σας αποσταλεί ο κωδικός πρόσβασης.

  • Email:
  • Username:
  •  
  • Αν έχετε κωδικό κεντρικού καταστήματος παρακαλώ συμπληρώστε τον παρακάτω.
  • Κωδικός:
  •  
Close

Ξέχασα τον κωδικό μου


"Στο πεδίο "Κωδικός επανάκτησης" συμπληρώστε τον 16-ψήφιο κωδικό που σας δόθηκε την πρώτη φορά που συνδεθήκατε στο Vetmenow"

  • Username:
  • Κωδικός επανάκτησης:
  • Νέος κωδικός:
Close

Δημιουργία λογαριασμού κηδεμόνα


Συμπληρώστε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου και το username που επιθυμείτε για το λογαριασμό σας και πατήστε "Εγγραφή" για να σας αποσταλεί ο κωδικός πρόσβασης.

  • Email:
  • Username:
  •  

Μετεμβολιακά σαρκώματα στη γάτα


Μετεμβολιακά σαρκώματα στη γάτα

Μετεμβολιακά σαρκώματα στη γάτα

Ο τίτλος του άρθρου δεν είναι απολύτως ακριβής καθώς σαρκώματα μπορούν να αναπτυχθούν στο σημείο έγχυσης οποιουδήποτε φαρμάκου και όχι μόνο των εμβολίων. Ο ακριβής τίτλος του άρθρου είναι “Σαρκώματα των Σημείων Έγχυσης Φαρμάκων” ο οποίος όμως άλλαξε καθώς ήταν πολύ μεγάλος για τις μηχανές αναζήτησης. Αυτά τα σαρκώματα στα λατινικά περιγράφονται ως Feline Injection-site Sarcomas (FISS)

Ποια η σχέση των εμβολίων και των ενέσιμων φαρμάκων με τα σαρκώματα  στη γάτα;

Τα πρώτα περιστατικά  FISSστη γάτα αναγνωρίστηκαν αρχικά σαν μια ιστοπαθολογική νοσολογική οντότητα πριν από 25 περίπου χρόνια  και η εμφάνισή τους συνέπεσε με την ευρεία χρήση των αδρανοποιημένων εμβολίων για τη λύσσα και την ιογενή λευχαιμία.

Το γεγονός της εμφάνισης των όγκων σε ανατομικές περιοχές oπου συνήθως πραγματοποιούνται εμβολιασμοί ή άλλες φαρμακευτικές εγχύσεις, καθώς και η ανεύρεση αλουμινίου στην ιστοπαθολογική εξέταση (ουσία που αποτελεί συνήθως έκδοχο πολλών εμβολίων), οδήγησε στο συσχετισμό τους με την έγχυση υποδόριων φαρμάκων.

Ο παθογενετικός μηχανισμός σχετίζεται με την μετεμβολιακή φλεγμονή που προκαλείται από τα έκδοχα των αδρανοποιημένων εμβολίων, αλλά και από μη αδρανοποιημένα εμβόλια (πανλευκο-πενίας), όπως επίσης και από διάφορα ενέσιμα φάρμακα ( πενι-κιλλίνη μακράς δράσης, γλυκοκορτικοειδή βραδείας απελευθέ-ρωσης). Πιθανολογείται και μια γενετική προδιάθεση εμφάνισης των σαρκωμάτων στις προσβεβλημένες γάτες.

Η συχνότητα εμφάνισης είναι περίπου 1 στις 10.000 γάτες που εμβολιάζονται.

Που εμφανίζονται τα FISS;

Εμφανίζονται κυρίως στο ακρώμιο, στους κενεώνες, στην έξω επιφάνεια των μηρών που αποτελούν και τα πιο συνήθη σημεία εγχύσεων.

Συνήθως εμφανίζονται ως και 3 χρόνια μετά τον εμβολιασμό και έχουν τη μορφή μη επώδυνης συμπαγούς μάζας, που μπορεί να εμπερικλείει κυστικές περιοχές.

Τα FISSείναι πολύ επιθετικά και διηθούν τοπικά τους ιστούς της περιοχής. Ακόμη και μετά τη χειρουργική τους εξαίρεση υπάρχει μεγάλη πιθανότητα υποτροπής  στο σημείο του χειρουργείου. Για το λόγο αυτό θα πρέπει η εκτομή να είναι επιθετική με χειρουργικά όρια  3 εκ. περιμετρικά της μάζας , ενώ μερικές φορές εάν η μάζα βρίσκεται σε εγγύτητα με πλευρές ή κάποιο άκρο, απαιτείται ακρωτηριασμός του άκρου και αφαίρεση πλευρών.

Πώς πρέπει να παρακολουθείται μετεμβολιακά μια γάτα για την έγκαιρη διάγνωση του σαρκώματος;

Αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα των FISS, δημιουργήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο μια ομάδα εκπαίδευσης των ιδιοκτητών για την πιθανότητα εμφάνισης σαρκωμάτων μετά από φαρμακευτικές εγχύσεις , η Vaccine-Associated Feline Sarcoma Task Force (VAFSTF). Σύμφωνα με τις οδηγίες της ομάδας αυτής , ο ιδιοκτήτηςοφείλει να παρακολουθεί και να ψηλαφεί το σημείο του εμβολιασμού και να ενημερώσει άμεσα τον κτηνίατρο αν διαπιστώσει :

  • Εμφάνιση οζιδίου που δεν υποχωρεί 3 μήνες μετά τον εμβολιασμό
  • Η διάμετρος του οζιδίου είναι μεγαλύτερη από 2 εκ.
  • Όταν οι διαστάσεις του οζιδίου αυξάνονται 1 μήνα μετά την εμφάνισή του.

Που πρέπει να γίνονται τα εμβόλια και οι φαρμακευτικές  εγχύσεις στη γάτα ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης FISS;

Σύμφωνα με τις οδηγίεςτου American Association of Feline Practitioners (ΑΑFP) η έγχυση  :

  • Αντιλυσσικού εμβολίου θα πρέπει να γίνεται στην έξω επιφάνεια του οπίσθιου δεξιού άκρου και κάτω από το γόνατο ( Rabies-Right)
  • Της ιογενούς λευχαιμίας στο ίδιο σημείο αλλά στο αριστερό άκρο ( Leukemia-Left)
  • Το εμβόλιο για ερπητοϊό -1, καλυκοϊό,παρβοϊό και χλαμύδια στην έξω επιφάνεια του δεξιού ή αριστερού πρόσθιου άκρου κάτω από τον αγκώνα.

Σύμφωναμετην World Small Animal Veterinary Association (WSAVA) :

  • Τα αδρανοποιημένα εμβόλια της λύσσας και της ιογενούς λευχαιμίας να γίνονται στην πλάγια κοιλιακή /πλάγια θωρακική χώρα
  • Τα ελαττωμένης λοιμογόνου δύναμης (ΕΛΔ) οπουδήποτε αλλού εκτός από το ακρώμιο, ώστε σε περίπτωση εμφάνισης μετεμβολιακού σαρκώματος να είναι εύκολη η χειρουργική αφαίρεσή του.

Οι διαβητικές γάτες που κάνουν κάθε μέρα ινσουλίνη, κινδυνεύουν να εμφανίσουν σάρκωμα τέτοιου τύπου;

Η ινσουλίνη δεν έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί ουσία που θα μπορούσε να προάγει τον σχηματισμό σαρκώματος και δεν έχει συνδεθεί μέχρι στιγμής με την εμφάνιση FISSστις γάτες. Συνεπώς οι διαβητικές γάτες δεν κινδυνεύουν η  χορήγηση ινσουλίνης να οδηγήσει σε σχηματισμό σαρκωμάτων.

 

Βιβλιογραφία

  1. Doddy FD, Glickman LT, Glickman NW et al (1996) Feline fibrosarcomas at vaccination sites and nonvaccination sites. J Comp Pathol  114 : 165-174.
  1. Gobar GM, Kass PH (2002) World wide Web-based survey of vaccination practices, postvaccinal  reactions, and vaccine site-associated sarcomas in cats. J Am Vet Med Assoc 220: 1477-1482.
  2. Kirpensteijn J (2006) Feline injection site-associated sarcoma: Is it a reason to critically evaluate our vaccination policies? VetMicrobiol 117: 59-65.
  3. Κisseberth WC (2012) Injection-site sarcoma. In : The Cat Clinical Medicine and Management, Chapter 28 Oncology, Susan E. Little (ed), Elsevier, Saunders, St. Louis, pp 787-791.
  4. Μ.Ε.Μυλωνάκης, Α.Φ.Κουτίνας, Μ.Σαριδομιχελάκης etal (2011), Σύγχρονα εμβολιακά προγράμματα στο σκύλο και στη γάτα: η πρόκληση για ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη πρόληψη, Περιοδικό Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρίας, 62(3): 257-274.
  5. Vaccine-Associated Feline Sarcoma Task Force : The current understanding and management of vaccine-associated sarcomas in cats. J Am Vet Med Assoc 226:1821, 2005.

 

Βασιλική Σταθοπούλου, Κτηνίατρος GPCertSAM, GPCertEndo

 

 

(Visited 4,278 times, 4 visits today)

Θεματικοί όροι:

comments powered by Disqus