
Η Δηλητηρίαση από φάρμακα συμβαίνει συνήθως από λάθος.
Η υπερδοσία από τη χορήγηση κτηνιατρικών σκευασμάτων και η κατά λάθος κατάποση από το ζώο τόσο κτηνιατρικών όσο και ανθρώπινων σκευασμάτων είναι οι συχνότερες αιτίες δηλητηρίασης των κατοικίδιων ζώων.
Πολλές φορές τα κτηνιατρικά φάρμακα έχουν αρωματικές ουσίες που τους προσδίδουν ευχάριστο άρωμα και υπάρχει κίνδυνος το ζώο να καταπιεί πολλά χάπια αν ανακαλύψει το μέρος αποθήκευσής τους.
Επίσης πολλοί ιδιοκτήτες δίνουν στο ζώο τους φάρμακα που χρησιμοποιούν για τον εαυτό τους πιστεύοντας πως αφού είναι ασφαλή για τους ίδιους θα είναι ασφαλή και για το ζώο τους. Δυστυχώς αυτό δεν είναι σωστό.
Κάποια φάρμακα όταν δίνονται στα ζώα σε δόσεις που είναι θεραπευτικές για τον άνθρωπο μπορούν να τα βλάψουν ενώ κάποια φάρμακα είναι τοξικά για τα ζώα ακόμη και σε πολύ μικρές δόσεις.
Κοινά παυσίπονα όπως η παρακεταμόλη (π.χ. Depon) και η ασπιρίνη μπορεί να αποδειχθούν θανατηφόρα για τα ζώα.
Συγκεκριμένα, η παρακεταμόλη μπορεί να προκαλέσει το θάνατο στις γάτες ακόμη και σε πολύ μικρές δόσεις ενώ η ασπιρίνη όταν δε χορηγείται σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου μπορεί να προκαλέσει πληθώρα παρενεργειών τόσο στη γάτα όσο και στο σκύλο. Ο σκύλος και η γάτα δεν έχουν τα απαραίτητα ένζυμα για να μεταβολίσουν αυτά τα φάρμακα με αποτέλεσμα τα τελευταία να συγκεντρώνονται στον οργανισμό σε τοξικές δόσεις.
Άλλα φάρμακα που συχνά χορηγούνται στα ζώα από τους ιδιοκτήτες τους και προκαλούν δηλητηρίαση είναι μερικά αντιισταμινικά, τα ατνιυπερτασικά, τα φάρμακα για την καρδιά, υπνωτικά, βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής.
Θεραπεία:
Αν υποπτεύεστε πως το ζώο σας έχει καταπιεί κάποιο φάρμακο, προκαλέστε αμέσως έμετο και επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας για περαιτέρω οδηγίες.
Ένας αξιόπιστος τρόπος πρόκλησης εμέτου στο σπίτι είναι η χορήγηση διαλύματος 3% υπεροξειδίου του υδρογόνου (οξυζενέ). Δέστε εδώ για τον τρόπο χορήγησης.
Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν χορηγείται υγρά στο ζώο σας για την πρόκληση εμέτου γιατί είναι πολύ συχνό κατά την προσπάθεια χορήγησής τους, τα υγρά να εγχέονται στην αναπνευστική οδό προξενώντας πνευμονικό οίδημα που μπορεί να καταλήξει σε θάνατο.
Μην εκτοξεύετε τα υγρά με πίεση στο στόμα του ζώου. Προσπαθήστε να το αναγκάσετε να τα καταπιεί μόνο του.
Η πρόκληση εμέτου πρέπει να γίνεται τις δύο πρώτες ώρες μετά την κατάποση του φαρμάκου και όχι αργότερα. Αν καθυστερήσετε το φάρμακο θα έχει ήδη απορροφηθεί ή θα έχει προωθηθεί στο λεπτό έντερο και η πρόκληση εμέτου δε θα βοηθήσει καθόλου ή θα επιταχύνει την απορρόφησή του από το έντερο.
Προφύλαξη:
Μη χορηγείται ποτέ φάρμακα στα ζώα σας πριν συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.
Φάρμακα που είναι ασφαλή για τον άνθρωπο μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο στα ζώα ακόμη και σε μικρές δόσεις.
Κρατήστε τα φάρμακα σε σημείο που δεν μπορούν τα ζώα να τα φτάσουν.
Θεματικοί όροι: Επείγουσα Θεραπεία