Close

Title


Συνδεθείτε στο Vetmenow με το Username που καταχωρίσατε κατά την εγγραφή σας και το password που λάβατε στο email σας. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα, επικοινωνήστε μαζί μας στο info@vetmenow.org.

Εντάξει
Close

Σύνδεση


Συνδεθείτε στο Vetmenow με το Username που καταχωρίσατε κατά την εγγραφή σας και το password που λάβατε στο email σας. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα, επικοινωνήστε μαζί μας στο info@vetmenow.org.

 • Username:
 • Κωδικός:

Νέος χρήστης;


Αν είστε Νέος Χρήστης, αποκτήστε ένα δωρεάν λογαριασμό στο Vetmenow.

Δωρεάν εγγραφή Κτηνιάτρου
Δωρεάν εγγραφή Κηδεμόνα
Close

Δημιουργία λογαριασμού κτηνιάτρου


Συμπληρώστε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου και το username που επιθυμείτε για το λογαριασμό σας και πατήστε "Εγγραφή" για να σας αποσταλεί ο κωδικός πρόσβασης.

 • Email:
 • Username:
 •  
Close

Ξέχασα τον κωδικό μου


"Στο πεδίο "Κωδικός επανάκτησης" συμπληρώστε τον 16-ψήφιο κωδικό που σας δόθηκε την πρώτη φορά που συνδεθήκατε στο Vetmenow"

 • Username:
 • Κωδικός επανάκτησης:
 • Νέος κωδικός:
Close

Δημιουργία λογαριασμού κηδεμόνα


Συμπληρώστε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου και το username που επιθυμείτε για το λογαριασμό σας και πατήστε "Εγγραφή" για να σας αποσταλεί ο κωδικός πρόσβασης.

 • Email:
 • Username:
 •  

Διάταση και στροφή στομάχου στο σκύλο


Διάταση και στροφή στομάχου στο σκύλο

Διάταση και στροφή στομάχου στο σκύλο

Η διάταση και στροφή στομάχου στο σκύλο είναι μία οξεία κατάσταση που χρειάζεται επείγουσα αντιμετώπιση.

Η διάταση συμβαίνει λόγω της αιφνίδιας συγκέντρωσης αερίων και υγρών μέσα στο στόμαχο. Στροφή είναι η περιέλιξη του στομάχου γύρω από τον εαυτό του με αποτέλεσμα να αποφράξουν οι οδοί εισόδου και εξόδου από αυτόν.

Καθώς ο στόμαχος στρέφεται μπορεί να προκαλέσει μετατόπιση και τραυματισμό των αγγείων του σπλήνα. Επίσης, η στροφή προκαλεί απόφραξη των αγγείων που παρέχουν αίμα στο στόμαχο και άρα μπορεί να προκαλέσει νέκρωση του τοιχώματός του.

Η διάταση, συνήθως, συνοδεύεται από σοκ (κυκλοφορική καταπληξία) καθώς ο διατεταμένος στόμαχος συμπιέζει και αποφράζει την οπίσθια κοίλη φλέβα. Έτσι, το αίμα δεν μπορεί να επιστρέψει στην καρδιά ώστε αυτή να το στείλει πίσω στους ιστούς. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς, δείτε εδώ.

Αιτιολογία

Η ακριβής αιτιολογία της διάτασης και στροφής του στομάχου δεν είναι γνωστή. Ζώα μέσης ή μεγάλης ηλικίας και αυτά των μεγαλόσωμων ή γιγαντόσωμων φυλών φαίνεται πως έχουν προδιάθεση. Παρόλα αυτά, η κατάσταση μπορεί να συμβεί σε όλες τις φυλές σκύλων και σπάνια και στις γάτες. Οι παρακάτω παράγοντες προδιαθέτουν στην εκδήλωση της κατάστασης:

 • Μεγαλόσωμοι και γιγαντόσωμοι σκύλοι με βαθύ θώρακα και καλή σωματική κατάσταση.
 • Ζώα με κοντινούς συγγενείς που έχουν εκδηλώσει διάταση και στροφή στομάχου.
 • Συμπεριφορές που προάγουν την κατάποση αέρα.
 • Νευρικά ζώα
 • Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφής με το κάθε γεύμα.
 • Η κατανάλωση ξηρών τροφών με μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος ή λάδι.
 • Καταστάσεις που εμποδίζουν το στόμαχο από το να αδειάζει.

Κλινικά συμπτώματα

Αρχικά, το ζώο μπορεί να δείχνει εκνευρισμένο, να περπατά άσκοπα, να διστάζει να ξαπλώσει και να τεντώνει συχνά τον αυχένα του προσπαθώντας να βγάλει περιεχόμενο από το στόμαχο (retching). Επίσης, μπορεί να εκδηλώσει έντονη σιελόρροια. Η κοιλιά του μπορεί να είναι διογκωμένη και επώδυνη. Μετά από λίγη ώρα μπορεί να γίνει αδύναμο, να καταρρεύσει, οι βλεννογόνοι του να είναι ωχροί και ο ρυθμός της αναπνοής του αυξημένος.

Διάγνωση

Διατεταμένη κοιλιά σε ζώα με προδιάθεση για διάταση και στροφή στομάχου προκαλεί ισχυρή υποψία για την ύπαρξη της πάθησης. Στις ακτινογραφίες φαίνεται πως ο στόμαχος διατεταμένος και σε μη φυσιολογική θέση. Πολλές φορές η λήψη ακτινογραφιών καθυστερεί μέχρις ότου το ζώο να σταθεροποιηθεί.

Συστήνεται η διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων για τη διερεύνηση ηλεκτρολυτικών διαταραχών και διαταραχών που η στροφή μπορεί να προκάλεσε σε άλλα όργανα καθώς και η διενέργεια ηλεκτροκαρδιογραφήματος για την ανίχνευση αρρυθμιών.

Αντιμετώπιση

Η στροφή και διάταση του στομάχου χρειάζεται επείγουσα αντιμετώπιση. Είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε άμεσα με τον κτηνίατρό σας ή με το πλησιέστερο κτηνιατρείο ώστε να παρασχεθεί στο ζώο άμεση ιατρική φροντίδα.

Αρχικά, όλες οι προσπάθειες στρέφονται στην αντιμετώπιση της διάτασης του στομάχου και της καρδιαγγειακής καταπληξίας (shock) που αυτή προκαλεί. Η θεραπεία του shock γίνεται με τη χορήγηση ορών ενδοφλεβίως και φαρμακευτικών ουσιών που υποστηρίζουν το καρδιαγγειακό σύστημα. Τα αέρια και τα υγρά που προκαλούν τη διάταση του στομάχου αφαιρούνται με σωλήνα ο οποίος περνάει από το στόμα στο στόμαχο μέσω του οισοφάγου. Σε περίπτωση που ο στόμαχος έχει στρίψει τόσο ώστε να είναι αδύνατη η είσοδος του σωλήνα σε αυτόν, η αποσυμφόρηση γίνεται με βελόνες που εισάγονται στο στόμαχο μέσω του κοιλιακού τοιχώματος. Η καρδιακή λειτουργία ελέγχεται σε όλη τη διάρκεια της αρχικής αντιμετώπισης.

Μόλις το ζώο σταθεροποιηθεί, διενεργείται χειρουργική επέμβαση ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση του στομάχου, να διορθωθεί η στροφή και να επανέλθει τόσο αυτός όσο και ο σπλήνας στη φυσιολογική τους θέση. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης αφαιρείται το τμήμα του στομάχου που τυχόν έχει νεκρωθεί και ο σπλήνας, εάν και αυτός έχει τραυματιστεί. Ο στόμαχος καθηλώνεται στη φυσιολογική του θέση με ραφές επάνω στο κοιλιακό τοίχωμα ώστε να αποτραπεί η ίδια κατάσταση στο μέλλον.

Ζώα με μικρής έντασης διάταση χωρίς στροφή στομάχου ίσως να μη χρειαστεί να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.

Μετεγχειρητική φροντίδα

Οι σκύλοι με στροφή και διάταση στομάχου χρειάζονται εντατική θεραπεία, παρακολούθηση και υποστηρικτική αγωγή ακόμη και μετά τη χειρουργική επέμβαση. Η στροφή και διάταση στομάχου προκαλεί βιοχημικές διαταραχές, διαταραχές στην πίεση, αρρυθμίες, δευτερογενείς λοιμώξεις, βλάβη στο τοίχωμα του στομάχου, βλάβη στο σπλήνα και διαταραχές στην πήξη του αίματος. Για αυτό το λόγο απαιτείται στενή παρακολούθηση αυτών των ζώων για αρκετό χρονικό διάστημα μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Μετά την επέμβαση το ζώο δεν ταΐζεται για 12-24 ώρες και η άσκηση περιορίζεται μέχρι να αφαιρεθούν τα ράμματα της χειρουργικής τομής και να επουλωθεί το σημείο καθήλωσης του στομάχου στο κοιλιακό τοίχωμα.

Πρόγνωση

Πολλά ζώα αναρρώνουν με την προϋπόθεση πως η διάγνωση και η αντιμετώπιση της κατάστασης γίνει άμεσα. Η πρόγνωση είναι δυσμενέστερη σε ζώα με σοβαρή βλάβη και διάτρηση του στομάχου, περιτονίτιδα, σηψαιμία και καρδιακές αρρυθμίες.

comments powered by Disqus