Close

Title


Συνδεθείτε στο Vetmenow με το Username που καταχωρίσατε κατά την εγγραφή σας και το password που λάβατε στο email σας. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα, επικοινωνήστε μαζί μας στο info@vetmenow.org.

Εντάξει
Close

Σύνδεση


Συνδεθείτε στο Vetmenow με το Username που καταχωρίσατε κατά την εγγραφή σας και το password που λάβατε στο email σας. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα, επικοινωνήστε μαζί μας στο info@vetmenow.org.

 • Username:
 • Κωδικός:

Νέος χρήστης;


Αν είστε Νέος Χρήστης, αποκτήστε ένα δωρεάν λογαριασμό στο Vetmenow.

Δωρεάν εγγραφή Κτηνιάτρου
Δωρεάν εγγραφή Κηδεμόνα
Close

Δημιουργία λογαριασμού κτηνιάτρου


Συμπληρώστε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου και το username που επιθυμείτε για το λογαριασμό σας και πατήστε "Εγγραφή" για να σας αποσταλεί ο κωδικός πρόσβασης.

 • Email:
 • Username:
 •  
Close

Ξέχασα τον κωδικό μου


"Στο πεδίο "Κωδικός επανάκτησης" συμπληρώστε τον 16-ψήφιο κωδικό που σας δόθηκε την πρώτη φορά που συνδεθήκατε στο Vetmenow"

 • Username:
 • Κωδικός επανάκτησης:
 • Νέος κωδικός:
Close

Δημιουργία λογαριασμού κηδεμόνα


Συμπληρώστε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου και το username που επιθυμείτε για το λογαριασμό σας και πατήστε "Εγγραφή" για να σας αποσταλεί ο κωδικός πρόσβασης.

 • Email:
 • Username:
 •  

Αρρυθμογόνος μυοκαρδιοπάθεια των Boxers


Αρρυθμογόνος μυοκαρδιοπάθεια των Boxers Η Αρρυθμογόνος μυοκαρδιοπάθεια των Boxers είναι νόσος που χαρακτηρίζεται από αρρυθμίες της καρδιάς.

Οι αρρυθμίες, συνήθως, ξεκινούν από εστίες που βρίσκονται στη δεξιά κοιλία της καρδιάς.

Ίσως να θέλετε να διαβάσετε εδώ για τη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς προτού διαβάσετε αυτό το άρθρο.

Αιτιολογία

Κάποια μυϊκά κύτταρα της δεξιάς κοιλίας αντικαθίστανται από λιπώδη ή ινώδη ιστό. Μερικές φορές αυτές οι αλλαγές παρατηρούνται και στην αριστερή κοιλία.

Το αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση αρρυθμιών όπως οι εκτακτοσυστολές και η κοιλιακή ταχυκαρδία. Το μέγεθος και η λειτουργία της καρδιάς είναι φυσιολογικά στα αρχικά στάδια της νόσου. Με τον καιρό, αυτά τα ζώα μπορεί να εκδηλώσουν διατατική μυοκαρδιοπάθεια.

Η αρρυθμογόνος μυοκαρδιοπάθεια εμφανίζεται σε οικογένειες Boxer και ενώ έχει προταθεί ένα μοντέλο κληρονομικότητας, τα ακριβή γονίδια που είναι υπεύθυνα για τη νόσο δεν έχουν ακόμη βρεθεί.

Κλινικά συμπτώματα

Τα περισσότερα Boxers με αυτήν την πάθηση είναι κλινικώς υγιή και εμφανίζουν συμπτώματα μόνο όταν οι αρρυθμίες είναι σοβαρές.

Πολλές φορές οι αρρυθμίες εντοπίζονται τυχαία στην κλινική εξέταση ρουτίνας από τον κτηνίατρο.

Κάποια ζώα εμφανίζουν λιποθυμικά επεισόδια (συγκοπή) ή και αιφνίδιο θάνατο λόγω σοβαρών κοιλιακών αρρυθμιών.

Οι αρρυθμίες μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία.

Διάγνωση

Σε ζώα με οικογενειακό ιστορικό αιφνίδιου θανάτου ή αρρυθμογόνου μυοκαρδιοπάθειας συστήνεται ετήσιος έλεγχος της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς με ηλεκτροκαρδιογράφημα ή Holter.

Σε περίπτωση που στο ηλεκτροκαρδιογράφημα ανιχνευτούν αρρυθμίες, πρέπει να αποκλειστούν όλα τα άλλα νοσήματα που προκαλούν αρρυθμίες. Η διάγνωση της αρρυθμογόνου μυοκαρδιοπάθειας γίνεται εξ αποκλεισμού.

Για αυτό το λόγο διενεργούνται βιοχημικές και αιματολογικές εξετάσεις, ακτινολογικός έλεγχος του θώρακα και υπερηχοτομογραφία της καρδιάς και, ίσως, και της κοιλιακής χώρας.

Θεραπεία

Αν παρουσιαστούν λιποθυμικά επεισόδια, κοιλιακή ταχυκαρδία ή σοβαρές κοιλιακές εκτακτοσυστολές, συνήθως, απαιτείται νοσηλεία του ζώου για τη χορήγηση ενδοφλέβιας αντιαρρυθμικής αγωγής.

Όσο πιο σοβαρή είναι η αρρυθμία, τόσο πιο πιθανή είναι η εμφάνιση αιφνίδιου θανάτου.

Μετά τη σταθεροποίηση του καρδιακού ρυθμού μπορούν να χορηγηθούν φάρμακα από το στόμα. Διαφορετικά φάρμακα μπορεί να χρειαστεί να δοκιμαστούν μέχρις ότου βρεθεί η κατάλληλη αγωγή για το κάθε ζώο.

Φάρμακα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν είναι το sotalol, mexiletine, atenonol και σαν τελευταία επιλογή το amiodarone.

Παρενέργειες των αντιαρρυθμικών φαρμάκων αποτελούν η κατάπτωση, η ανορεξία, ο έμετος και η διάρροια. Οι τρεις τελευταίες είναι περισσότερο συχνές με το mexiletine. Κάποιες φορές τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν επιδείνωση της αρρυθμίας και να χρειαστεί να αλλάξουν. Το amiodarone έχει τις περισσότερες παρενέργειες όπως ηπατική βλάβη, λευκοπενία και βλάβη του θυρεοειδή αδένα.

Παρακολούθηση

Τα πάσχοντα ζώα χρειάζονται συχνό έλεγχο της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς μέχρις ότου οι αρρυθμίες ελεγχθούν φαρμακευτικά. Ιδανικά, η ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς ελέγχεται με Holter πριν τη θεραπεία και μετά πάλι αφού τα φάρμακα έχουν φτάσει σε επιθυμητές συγκεντρώσεις στο αίμα. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να γίνει σύγκριση των αρρυθμιών πριν και μετά την αγωγή και άρα να ελεγχθεί η επιτυχία ή όχι αυτής.

Τα ζώα χρειάζονται αντιαρρυθμική αγωγή για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Πρόγνωση

Τα Boxers των οποίων οι αρρυθμίες ελέγχονται με φαρμακευτική αγωγή είναι δυνατό να ζήσουν αρκετά χρόνια.

Κανένα φάρμακο δεν είναι 100% αποτελεσματικό στο να προλαμβάνει τον αιφνίδιο θάνατο. Όσο καλύτερα ελέγχονται οι αρρυθμίες τόσο περισσότερο απομακρύνεται το ενδεχόμενο του αιφνίδιου θανάτου.

Ο έλεγχος με Holter είναι ο καλύτερος τρόπος να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα της αγωγής. Παρόλα αυτά, για οικονομικούς και πρακτικούς λόγους λίγα είναι τα ζώα που υποβάλλονται σε αυτόν τον έλεγχο στη χώρα μας.

Επειδή η αρρυθμογόνος μυοκαρδιοπάθεια έχει γενετική βάση είναι καλό να αποφεύγεται η αναπαραγωγή των πάσχοντων ζώων.

Θεματικοί όροι:

comments powered by Disqus