Close

Title


Συνδεθείτε στο Vetmenow με το Username που καταχωρίσατε κατά την εγγραφή σας και το password που λάβατε στο email σας. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα, επικοινωνήστε μαζί μας στο info@vetmenow.org.

Εντάξει
Close

Σύνδεση


Συνδεθείτε στο Vetmenow με το Username που καταχωρίσατε κατά την εγγραφή σας και το password που λάβατε στο email σας. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα, επικοινωνήστε μαζί μας στο info@vetmenow.org.

 • Username:
 • Κωδικός:

Νέος χρήστης;


Αν είστε Νέος Χρήστης, αποκτήστε ένα δωρεάν λογαριασμό στο Vetmenow.

Δωρεάν εγγραφή Κτηνιάτρου
Δωρεάν εγγραφή Κηδεμόνα
Close

Δημιουργία λογαριασμού κτηνιάτρου


Συμπληρώστε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου και το username που επιθυμείτε για το λογαριασμό σας και πατήστε "Εγγραφή" για να σας αποσταλεί ο κωδικός πρόσβασης.

 • Email:
 • Username:
 •  
Close

Ξέχασα τον κωδικό μου


Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να αλλάξετε κωδικό. Αν είστε παλιός χρήστης και δεν έχετε ακόμα 16-ψηφιο κωδικό επανάκτησης αφήστε τα πεδία "Κωδικός επανάκτησης" και "Νέος κωδικός" κενά.

 • Username:
 • Κωδικός επανάκτησης:
 • Νέος κωδικός:
Close

Δημιουργία λογαριασμού κηδεμόνα


Συμπληρώστε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου και το username που επιθυμείτε για το λογαριασμό σας και πατήστε "Εγγραφή" για να σας αποσταλεί ο κωδικός πρόσβασης.

 • Email:
 • Username:
 •  

Ωτίτιδα στο σκύλο και στη γάτα


Ωτίτιδα στο σκύλο και στη γάτα Η έξω ωτίτιδα είναι φλεγμονή του έξω ακουστικού πόρου, δηλαδή του καναλιού που ξεκινάει από το πτερύγιο του αυτιού και καταλήγει στον τυμπανικό υμένα.

Η μέση ωτίτιδα είναι φλεγμονή του μέσου ους, δηλαδή της περιοχής του αυτιού που βρίσκεται εσωτερικά του τυμπανικού υμένα.

Η έσω ωτίτιδα είναι φλεγμονή του βαθύτερου τμήματος του οργάνου που περιγράφεται ως έσω ους.

Το 15% των σκύλων που επισκέπτονται τον κτηνίατρο πάσχουν από κάποιας μορφής ωτίτιδα. Η συχνότητά της στις γάτες είναι μικρότερη αφού μόνο το 2-10% των γατών πάσχουν από ωτίτιδα κάποια στιγμή της ζωής τους.

Τα αίτια της ωτίτιδας χωρίζονται σε προδιαθέτοντες παράγοντες, πρωτογενή αίτια και επιπλέκοντες παράγοντες. Οι πρώτοι καθιστούν το αυτί περισσότερο ευπαθές στις ωτίτιδες, οι δεύτεροι είναι το κυρίως αίτιο των ωτίτιδων και τελευταίοι επιπλέκουν και απιδεινώνουν την κατάσταση.

Η έξω ωτίτιδα, πολλές φορές, προκαλεί ρήξη του τυμπανικού υμένα με αποτέλεσμα την επέκταση της φλεγμονής στο μέσω ούς και, άρα, την πρόκληση μέσης ωτίτιδας. Σε πολλές περιπτώσεις μέσης ωτίτιδας δε διαπιστώνεται ρήξη του τυμπανικού υμένα γιατί μέχρι τη στιγμή της διάγνωσης η ρήξη έχει αποκατασταθεί.

Τα συμπτώματα της έξω ωτίτιδας είναι, συνήθως, αρκετά εμφανή και περιλαμβάνουν οίδημα και κοκκίνισμα (ερύθημα) του πτερυγίου του αυτιού και του έξω ακουστικού πόρου, συγκέντρωση εκκρίματος στον έξω ακουστικό πόρο, φαγούρα (κνησμός) στην περιοχή του αυτιού η οποία αναγκάζει το σκύλο να τινάζει έντονα το κεφάλι του και να ξύνει το αυτί του. Κάποιες φορές, λόγω της έντονης ενόχλησης που προκαλείται, το ζώο μπορεί να έχει στραμμένο το κεφάλι του προς την πλευρά του αυτιού που πάσχει.

Η έσω ωτίτιδα μπορεί να εμφανιστεί με νευρολογικά συμπτώματα καθώς από το μέσω ους διέρχονται νευρικές ίνες που μεταφέρουν στον εγκέφαλο πληροφορίες για την ισορροπία του ζώου και τη θέση του σώματός του στο χώρο. Τέτοια συμπτώματα είναι η μόνιμη στροφή της κεφαλής προς την πλευρά του πάσχοντος αυτιού, κυκλικές κινήσεις γύρω από τον εαυτό του και η απώλεια της ισορροπίας.

Για την αντιμετώπιση της ωτίτιδας πρέπει να αντιμετωπιστούν όλοι οι παράγοντες που συνδέονται με αυτή (προδιαθέτοντες, πρωτογενείς και επιπλέκοντες). Σε διαφορετική περίπτωση η νόσος είναι πιθανό να γίνει χρόνια και η αντιμετώπιση δυσκολότερη.

Παράγοντες που προδιαθέτουν σε ωτίτιδα είναι στενός έξω ακουστικός πόρος, τρίχωμα στον έξω ακουστικό πόρο, παχύ πτερύγιο του αυτιού, υγρασία (π.χ. μετά από συχνά μπάνια) και τραυματισμοί (π.χ. από μπατονέτες, λανθασμένη χορήγηση τοπικής αγωγής, ερεθιστικά τοπικά φάρμακα).

Πρωτογενές αίτια έξω ωτίτιδας είναι παράσιτα (Οτωδεκτική ψώρα, δεμοδηκτική ψώρα), αλλεργίες (ατοπική δερματίτιδα, τροφική αλλεργία, αλλεργία από επαφή), διαταραχές της κερατινοποίησης (σμηγματόρροια, υποθυρεοειδισμός), νεοπλασίες, πολύποδες και αυτοάνοσες παθήσεις.

Οι επιπλέκοντες παράγοντες δεν επιτρέπουν την ίαση της ωτίτιδας και περιλαμβάνουν βακτηρίδια, μύκητες, έσω ωτίτιδα και άλλες παθολογικές καταστάσεις.

Θεραπεία:

Οι στόχοι της θεραπείας είναι η μείωση της φλεγμονής και η αντιμετώπιση της μόλυνσης. Για αυτό απαιτείται η αναγνώριση του εκάστοτε προδιαθέτοντος, πρωτογενούς και επιπλέκοντος αιτίου.

Σε όλες τις περιπτώσεις συστήνεται τοπική αγωγή στον έξω ακουστικό πόρο ενώ πολλές φορές απαιτείται και η χορήγηση συστηματικής αγωγής.

Η τοπική αγωγή αποτελείται από ξηραντικές ουσίες, κορτιζονούχα φάρμακα, αντιβιοτικά, αντιμυκητιακά και αντιπαρασιτικά φάρμακα.

Η συστηματική αγωγή αποτελείται επίσης από κορτιζονούχα φάρμακα, αντιβιοτικά, αντιμυκητιακά και αντιπαρασιτικά φάρμακα.

Σε χρόνιες περιπτώσεις με εκτεταμένη βλάβη του έξω ακουστικού πόρου είναι πιθανό να απαιτείται η χειρουργική εκτομή του πόρου, μίας ιδιαίτερα επώδυνης επέμβασης με αρκετές πιθανές επιπλοκές.

Σε κάθε περίπτωση, μην αφήσετε την ωτίτιδα να χρονίσει. Επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας στα αρχικά στάδια της νόσου όταν τα πράγματα είναι ακόμη απλά.

Θεματικοί όροι:

comments powered by Disqus