Close

Title


Συνδεθείτε στο Vetmenow με το Username που καταχωρίσατε κατά την εγγραφή σας και το password που λάβατε στο email σας. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα, επικοινωνήστε μαζί μας στο info@vetmenow.org.

Εντάξει
Close

Σύνδεση


Συνδεθείτε στο Vetmenow με το Username που καταχωρίσατε κατά την εγγραφή σας και το password που λάβατε στο email σας. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα, επικοινωνήστε μαζί μας στο info@vetmenow.org.

 • Username:
 • Κωδικός:

Νέος χρήστης;


Αν είστε Νέος Χρήστης, αποκτήστε ένα δωρεάν λογαριασμό στο Vetmenow.

Δωρεάν εγγραφή Κτηνιάτρου
Δωρεάν εγγραφή Κηδεμόνα
Close

Δημιουργία λογαριασμού κτηνιάτρου


Συμπληρώστε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου και το username που επιθυμείτε για το λογαριασμό σας και πατήστε "Εγγραφή" για να σας αποσταλεί ο κωδικός πρόσβασης.

 • Email:
 • Username:
 •  
Close

Ξέχασα τον κωδικό μου


"Στο πεδίο "Κωδικός επανάκτησης" συμπληρώστε τον 16-ψήφιο κωδικό που σας δόθηκε την πρώτη φορά που συνδεθήκατε στο Vetmenow"

 • Username:
 • Κωδικός επανάκτησης:
 • Νέος κωδικός:
Close

Δημιουργία λογαριασμού κηδεμόνα


Συμπληρώστε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου και το username που επιθυμείτε για το λογαριασμό σας και πατήστε "Εγγραφή" για να σας αποσταλεί ο κωδικός πρόσβασης.

 • Email:
 • Username:
 •  

Ψύλλοι στο σκύλο και στη γάτα


Ψύλλοι στο σκύλο και στη γάτα Η παρασίτωση από ψύλλους μπορεί να είναι ένα μόνιμο και επαναλαμβανόμενο πρόβλημα για τα κατοικίδια ζώα και τους κηδεμόνες τους.

Τα ζώα με παρασίτωση από ψύλλους μπορεί να εκδηλώσουν δερματίτιδα από τα τσιμπήματα ή και αλλεργική από ψύλλους δερματίτιδα σε περίπτωση που είναι αλλεργικά στο σάλιο των ψύλλων.

Το είδος του ψύλλου που συχνότερα προσβάλλει το σκύλο και τη γάτα είναι το Ctenocephalides felis felis. Το ίδιο είδος μπορεί να προσβάλλει και μη κατοικίδια ζώα όπως τις αλεπούδες.

 Η βιολογία του ψύλλου

Ο ενήλικος ψύλλος περνά όλη του τη ζωή επάνω στο σκύλο ή τη γάτα. Ο θηλυκός ψύλλος μπορεί να εναποθέτει επάνω στο ζώο μέχρι και 50 αυγά την ημέρα. Τα αυγά πέφτουν από την επιφάνεια του σώματος των ζώων στο έδαφος. Μέσα σε 1-10 ημέρες από τη εναπόθεσή τους τα αυγά εκκολάπτονται σε προνύμφες η οποίες με το σάλιο τους κατασκευάζουν ένα κουκούλι μέσα στο οποίο μετατρέπονται σε νύμφες. Ο ενήλικος ψύλλος βγαίνει από το κουκούλι όταν βρεθεί κοντά σε κάποιο ζώο ή στον άνθρωπο και πηδά επάνω στον ξενιστή του.

Αλλεργική από ψύλλους δερματίτιδα

Πλήθος διαφορετικών πρετεϊνών στο σάλιο του ψύλλου είνα δυνατό να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση στο σκύλο και στη γάτα. Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται από έντονο κησμό (φαγούρα) και δερματικές αλλοιώσεις.

 Κλινικά συμπτώματα

Οι σκύλοι εκδηλώνουν κνησμό, βλατίδες (μικρά κόκκινα επάρματα), ερυθρότητα και αλλοιώσεις από αυτοτραυματισμό λόγω ξυσίματος και δαγκώματος.

Περιοχές στις οποίες εμφανίζονται συχνότερα αλλοιώσεις είναι η βάση της ουράς, η ράχη, η οπίσθια επιφάνεια των ποδιών και τα πρόσθια άκρα. Συχνά παρατηρούνται απώλεια τριχώματος, μαύρο χρώμα δέρματος, φολίδες (πυτιρίδα) και γρατζουνίες (τραύματα λόγω ξυσίματος).

Στις γάτες μπορεί να παρατηρηθούν κνησμός στο κεφάλι και τον αυχένα, ερυθρές αλλοιώσεις στην περιοχή της κοιλιάς και μικροσκοπικά επάρματα που καλύπτονται από εσχάρες σε όλο το σώμα.

 Διάγνωση

Η διάγνωση βασίζεται στα κλινικά συμπτώματα, στην ύπαρξη ψύλλων επάνω στο ζώο και στην ανταπόκριση στην αντιψυλλική αγωγή. Επειδή ακόμη και το σάλιο από έναν ψύλλο μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση, κάποιες φορές δεν είναι δυνατός ο εντοπισμός ψύλλων σε ζώα που πάσχουν από αλλεργική στους ψύλλους δερματίτιδα. Οι κηδεμόνες αυτών των ζώων είναι πολλές φορές επιφυλακτικοί στο να αποδεχτούν τη διάγνωση.

 Θεραπεία

Η θεραπεία βασίζεται στην καταπολέμηση των ψύλλων τόσο στο πάσχον ζώο όσο και στα άλλα ζώα που ζουν μαζί του. Η θερπαεία μπορεί να γίνει με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

 • Η τοπική αγωγή περιλαμβάνει σαμπουάν και sprays ή spot-on αμπούλες.
 • Η συστηματική αγωγή περιλαμβάνει φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα ή spot-on ουσίες οι οποίες απορροφούνται από το δέρμα και περνούν στη συστηματική κυκλοφορία (selamectin).
 • Συνδυασμός τοπικής και συστηματικής αγωγής.

Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για την επιλογή της κατάλληλης αγωγής.

Η εξουδετέρωση των ψύλλων που βρίσκονται στο περιβάλλον όπου ζει το ζώο μπορεί να είναι εξίσου σημαντική με τη θεραπεία. Αυτή μπορεί να γίνει:

 • Με φάρμακα που σκτοτώνουν τους ενήλικες ψύλλους όπως οι συνθετικές πυρεθρίνες. Τα συγκεκριμένα φάρμακα (και ιδίως η περμεθρίνη σε συγκέντρωση μεγαλύτερη από 0,5%) είναι τοξικά για τις γάτες. Τέτοιες ουσίες κυκλοφορούν στο εμπόριο με τη μορφή spray, σκόνης ή foggers γνωστά και ως «bug bombs». Δείτε τα videos στο τέλος του άρθρου για πληροφορίες σχετικάμε τη χρήση αυτών των ουσιών. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης πριν τα χρησιμοποιήσετε.
 • Ανάλογα νεανικής ορμόνης (juvenile hormone analogues) μπορούν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να σκοτώσουν τα αυγά και τις προνύμφες. To methoprene χρησιμοποιείται αποκλειστικά για εσωτερικούς χώρους ενώ το pyripoxiyfen και το fenoxycarb μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.
 • Βιολογικοί τρόποι αντιμετώπισης αποτελούν το νηματώδες παράσιτο Steinernema carpocapsae για εξωτερικούς χώρους και το χοντρό αλάτι ή ο βόρακας (βορικό οξύ) για εσωτερικούς χώρους (απολύμανση χαλιών). Το αλάτι ή ο βόρακας τοποθετούνται στα χαλιά για 5-6 ημέρες. Μετά την τοποθέτηση των φαρμακευτικών ουσιών, συστήνεται η χρήση ηλεκτρικής σκούπας. Η σκούπα δεν αφαιρεί τις προνύμφες. Για αυτό μετά το σκούπισμα συστήνεται ο καθαρισμός των χαλιών με ατμό ή με σαμπουάν για χαλιά. Καταστρέψτε τη σακούλα της σκούπας καίγοντάς την.
 • Στους ψύλλους αρέσουν οι περιοχές με υγρασία και έλλειψη φωτισμού. Απομακρύνετε από την αυλή σας απορρίμματα και καθαρίστε με σαπούνι όλα τα μέρη στα οποία μπορεί να βρίσκονται ψύλλοι.

comments powered by Disqus