Καλησπέρα σας. Έχω ένα ακίτα αρσενικό 5 μηνών και εδώ και ένα μήνα παρουσίασε στη γλώσσα του ένα θήλωμα. Ο κτηνίατρος μου είπε πως θα φύγει από μόνο του και όντως άρχισε να εξασθενεί. Μάλλον έγλειψε τον πρωκτό του όμως και έβγαλε και εκεί το οποίο μεγαλώνει συνέχεια. Σήμερα ο κτηνίατρος μου είπε ότι θα του κάνουμε επέμβαση για να το αφαιρέσουμε. Υπάρχει πιθανότητα να ξαναεμφανιστεί μετά την επέμβαση; Και πώς κολλάνε τον συγκεγκριμένο ιό τα σκυλιά; Ευχαριστώ.
- Νατάσα ρώτησε 10 χρόνια πριν
- ενημερώθηκε 10 χρόνια πριν
- You must login to post comments
Ο ιός της στοματικής θηλωμάτωσης του σκύλου (canine oral papillomavirus – COPV) ανήκει στο γένος Papillomavirus και προσβάλλει αποκλειστικά το σκύλο.
Μετά την είσοδο του στο επιθήλιο, ο ιός μπορεί να μην προκαλέσει καμία αλλοίωση, να προκαλέσει μικροσκοπικές αλλοιώσεις οι οποίες δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι (υποκλινική μόλυνση) ή να προκαλέσει μακροσκοπικά ορατές αλλοιώσεις, γνωστές ως θηλώματα (κλινική μόλυνση).
Προκειμένου ο ιός να προκαλέσει κλινική μόλυνση, θα πρέπει να υπερνικήσει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Για αυτό το λόγο, η κλινική μόλυνση εκδηλώνεται, συνήθως, σε πολύ νεαρά ζώα ή σε ενήλικα ζώα που πάσχουν από ανασοκαταστολή.
Ο ιός μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις στη στοματική κοιλότητα, στον οισογάγο, στο ακρορίνιο, στα βλέφαρα, και σε τριχωτό δέρμα μακριά από το στόμα. Στα ενήλικα ζώα αλλοιώσεις μπορεί να προκληθούν στα πελματικά φύματα και στο δέρμα γύρω από τα γεννητικά όργανα. Κατά κανόνα τα διάφορα σημεία του σώματος προσβάλλονται από διαφορετικό είδος ιού. Σπάνια το ίδιο είδος ιού μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις σε πολλά σημεία του σώματος.
Η διάγνωση των στοματικών θηλωμάτων, συνήθως, βασίζεται στην εικόνα τους και στην επιδημιολογία της νόσου.
Τα θηλώματα, συνήθως, υποχωρούν μόνα τους μέσα σε 3 μήνες χωρίς θεραπευτική αγωγή. Χειρουργική αντιμετώπιση συστήνεται στις περιπτώσεις που τα θηλώματα εμποδίζουν την κατάποση ή επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής του ζώου. Σε περίπτωση που τα θηλώματα δεν υποχωρήσουν εντός 4 μήνων, συστήνεται να γίνεται εκτίμηση της κατάστασης του ανοσοποιητικού συστήματος του ζώου. Η χειρουργική αφαίρεση, πολλές φορές, συνοδεύεται με επανεμφάνιση των συμπτωμάτων καθώς ο ιός μπορεί να βρίσκεται και σε άλλα σημεία του σώματος χωρίς να έχει προκαλέσει ακόμη κλινικά συμπτώματα.
Βιβλιογραφία:
Greene, E.C. ed. (2012) Infectious diseases of the dog and cat. Missouri: Elsevier.
Jubb, K., Kennedy, N., Palmer, C. eds (2007) Pathology of Domestic Animals. Missouri: Elsevier.
North, S., Banks, T. eds (2009) Small Animal Oncology. Missouri: Elsevier.
- Vetmenow Team answered 10 χρόνια πριν
- ενημερώθηκε 10 χρόνια πριν
- You must login to post comments
Please login first to submit.