Γεια χαρά,ο σκύλος μου είναι ένα υπέροχο Πομεράνιαν Σπίτζ 2χρονών και ύστερα από ενα περιστατικό πριν περίπου 1 μήνα που τον μάλωσα πολύ επείδη έκανε την ανάγκη του συνεχόμενα μέσα στο σπίτι,πράγμα που δε το συνηθιζε άλλαξε η συμπεριφορά του.Ύστερα απο το περιστατικό αυτό όταν τον χαιδεύω του φεύγουν αρκετά ούρα, διάβασα σχετικα με την υποτακτική ούριση αλλά δεν έχει όλα τα χαρακτηριστικά αυτής. Για παραδειγμα μπορεί να παίζουμε αρκετή ωρα,να τον πάω βόλτα ή μετα το φαγητό μόλις του πω “μπράβο αγόρι μου” και τον χαιδέψω στο στέρνο ή στο κεφάλι χωρίς οπτική επαφή αυτός πάλι καταβρέχει το τόπο. Οπότε είμαι λίγο μπερδεμένος γιατί απο τη μια φαίνεται χαρούμενος απο την άλλη συμπεριφέρεται σαν φοβισμένος.
- Kyriakos ρώτησε 10 χρόνια πριν
- You must login to post comments
Η ούρηση μέσα στο σπίτι είναι ένα αρκετά συχνό πρόβλημα συμπεριφοράς, ιδιαίτερα στα νεαρά σκυλιά. Τα κύρια αίτια που μπορούν να το προκαλέσουν έχουν περιγραφεί σε προηγούμενο άρθρο.
Η «υποτακτική» ούρηση περιγράφεται συχνότερα σε νεαρούς σκύλους, οι οποίοι ενώ κατά κανόνα είναι ήδη εκπαιδευμένοι να ουρούν έξω από το σπίτι, ουρούν μέσα στο σπίτι όταν κάποιος τους πλησιάζει ή όταν κάποιος πάει να τους χαϊδέψει. Το πρόβλημα μπορεί να μη σχετίζεται απαραίτητα με ένα συγκεκριμένο πρόσωπο.
Οι βαθύτερες ρίζες του προβλήματος πιστεύεται ότι βρίσκονται στις πρώτες βδομάδες ζωής του κουταβιού, όταν η μητέρα γλείφει την ουρογεννητική περιοχή του κουταβιού για να προκαλέσει την, αντανακλαστική πάντα, ούρηση. Αφού το κουτάβι γίνει 2 εβδομάδων περίπου μπορεί και ουρεί μόνο του. Παρόλα αυτά, πιστεύεται ότι κάποια σκυλιά μαθαίνουν αντανακλαστικά να ουρούν όταν ένα μεγαλύτερο σε μέγεθος ζώο τα πλησιάζει ή όταν φοβηθούν.
Με την ούρηση ο σκύλος προσπαθεί να αποφύγει την περαιτέρω κλιμάκωση του φόβου του, γι’ αυτό και συνίσταται η αποφυγή κάθε είδους τιμωρίας. Η τιμωρία μόνο να αυξήσει το φόβο του σκύλου θα καταφέρει και να επιδεινώσει το πρόβλημα. Επειδή το πιο συχνό αίτιο της συμπεριφοράς αυτής είναι ο φόβος, ο όρος «υποτακτικότητα» χρησιμοποιήθηκε σε εισαγωγικά. Στην ουσία κανείς κηδεμόνας δε θέλει να «κυριαρχήσει» στο σκύλο του, αλλά αντίθετα αυτό που επιθυμεί είναι να έχουν μια αρμονική και λειτουργική σχέση.
Αν δεν υπάρχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα, που πολλές φορές μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα ούρησης μέσα στο σπίτι, π.χ. ουρολοίμωξη, η θεραπεία του προβλήματος εντοπίζεται στην απευαισθητοποίηση του ζώου στο ερέθισμα που προκαλεί την ούρηση και στην υιοθέτηση μιας σταθερής ρουτίνας για τη ζωή του ζώο. Όχι σπάνια και με την προϋπόθεση ότι ο σκύλος δεν τιμωρείται όταν ουρεί, το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί και από μόνο του με την πάροδο του χρόνου.
Δυστυχώς η διάγνωση των προβλημάτων συμπεριφοράς μπορεί να είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, μιας και η ίδια συμπεριφορά μπορεί να έχει διαφορετικά αίτια που να την προκαλούν. Επειδή, η ορθή διάγνωση είναι το σημαντικότερο βήμα στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος μπορεί να χρειαστεί να συμβουλευτείτε κτηνίατρο ειδικό σε θέματα συμπεριφοράς.
Βιβλιογραφία: Yeon, S. C., Erb, H. N., & Houpt, K. A. (1999). A retrospective study of canine house soiling: diagnosis and treatment. Journal of the American Animal Hospital Association, 35(2), 101-106.
Χρήστος Η. Καραγιάννης DVM, MSc, MRCVS,
Resident of the European College of Animal
Welfare and Behavioural Medicine (ECAWBM-BM)
- Χρήστος Καραγιάννης answered 10 χρόνια πριν
- ενημερώθηκε 9 χρόνια πριν
- You must login to post comments
Please login first to submit.