
Αντισώματα κατά του καρκίνου των σκύλων
Ο καρκίνος αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα υγείας τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα. Η αντιμετώπισή του στα ζώα συντροφιάς γίνεται με χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία. Νέες στοχευμένες θεραπείες εναντίον των καρκινικών κυττάρων όπως οι αναστολείς τυροσίνης και τα εμβόλια έχουν μόλις πρόσφατα προστεθεί στους τρόπους αντιμετώπισης του καρκίνου των ζώων με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Η χρήση των μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά του καρκίνου δεν έχει επιτευχθεί, μέχρι σήμερα, στα ζώα παρά το γεγονός πως η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται για αρκετά χρόνια έναντι συγκεκριμένων μορφών καρκίνου στον άνθρωπο.
Μονοκλωνικά αντισώματα στον άνθρωπο
Τα μονοκλωνικά αντισώματα σχεδιάζονται και παράγονται στο εργαστήριο και στοχεύουν σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου. Ενώνονται με τα κύτταρα του όγκου και μπορούν είτε να αντιδράσουν με τα καρκινικά κύτταρα ή να χρησιμοποιηθούν για να μεταφέρουν αντικαρκινικά φάρμακα ή ακτινοβολία. Η Επιτροπή Τροφών και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (FDA) έχει εγκρίνει δύο μονοκλωνικά αντισώματα – τη ριτουξικάμπη (Rituxan) για τη θεραπεία του υποτροπιάζοντος μη Hodgkin λεμφώματος Β κυττάρων και τη τραστουζουμάμπη (Hercepin) για χρήση ενάντια στο μεταστατικό καρκίνο του μαστού που παράγει μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης HER2. Επιπλέον, μονοκλωνικά αντισώματα αναπτύσσονται και μελετώνται για τη χρήση σε άλλα είδη καρκίνου του ανθρώπου όπως λεμφώματα, λευχαιμίες, όγκοι στον εγκέφαλο, καρκίνο των πνευμόνων, του παχέος εντέρου, του ορθού και του προστάτη.
Μονοκλωνικά αντισώματα στο σκύλο
Οι Josef Singer και Judith Fazekas ανακάλυψαν πως ένας υποδοχέας που συχνά απαντάται στα καρκινικά κύτταρα του ανθρώπου –ο EGFR- είναι σχεδόν 100% όμοιος με αυτόν που απαντάται και στους σκύλους. Το μονοκλωνικό αντίσωμα κατά του EGFR προσκολλάται επάνω του και διεγείρει την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Οι ερευνητές υπέθεσαν πως αυτός ο μηχανισμός θα λειτουργούσε και στο σκύλο. Για αυτό το λόγο μετέτρεψαν το αντίσωμα που παράχθηκε από ποντίκια με τρόπο που να «ταιριάζει» στα κύτταρα του σκύλου και ανακάλυψαν πως το τροποποιημένο αντίσωμα συνδέεται με τα καρκινικά κύτταρα του σκύλου με μεγάλη ειδικότητα.
Οφέλη στη διάγνωση του καρκίνου
Το νέο αντίσωμα προσφέρει ακόμη ένα πλεονέκτημα στην καταπολέμηση του καρκίνου στο σκύλο. Όπως και στον άνθρωπο, τα αντισώματα μπορούν να συνδεθούν με ραδιοϊσότοπα τα οποία είναι εμφανή με ειδικές ακτινολογικές εξετάσεις. Όταν τα αντισώματα που φέρουν τα ραδιοϊσότοπα συνδεθούν με τα καρκινικά κύτταρα, τότε μπορούν να γίνουν εμφανείς ακόμη και πολύ μικρές εστίες καρκίνου.
Η Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιέννης θα είναι το πρώτο κέντρο που θα χρησιμοποιήσει αυτό το είδος διάγνωσης του καρκίνου στο σκύλο. Οι ερευνητές πιστεύουν πως με τη χρήση του αντισώματος στο σκύλο θα προκύψουν δεδομένα που θα βοηθήσουν στη βελτιστοποίηση της χρήσης του και στον άνθρωπο.
Βιβλιογραφική πηγή:
Singer, J., Faxekas, J., Wang, W., et al. (2014) “Generation of a Canine Anti-EGFR (ErbB-1) Antibody for Passive Immunotherapy in Dog Cancer Patients.” Mol Cancer Ther, 13(7); pp. 1777-1790.
Θεματικοί όροι: Ογκολογία