Close

Title


Συνδεθείτε στο Vetmenow με το Username που καταχωρίσατε κατά την εγγραφή σας και το password που λάβατε στο email σας. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα, επικοινωνήστε μαζί μας στο info@vetmenow.org.

Εντάξει
Close

Σύνδεση


Συνδεθείτε στο Vetmenow με το Username που καταχωρίσατε κατά την εγγραφή σας και το password που λάβατε στο email σας. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα, επικοινωνήστε μαζί μας στο info@vetmenow.org.

 • Username:
 • Κωδικός:

Νέος χρήστης;


Αν είστε Νέος Χρήστης, αποκτήστε ένα δωρεάν λογαριασμό στο Vetmenow.

Δωρεάν εγγραφή Κτηνιάτρου
Δωρεάν εγγραφή Κηδεμόνα
Close

Δημιουργία λογαριασμού κτηνιάτρου


Συμπληρώστε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου και το username που επιθυμείτε για το λογαριασμό σας και πατήστε "Εγγραφή" για να σας αποσταλεί ο κωδικός πρόσβασης.

 • Email:
 • Username:
 •  
Close

Ξέχασα τον κωδικό μου


"Στο πεδίο "Κωδικός επανάκτησης" συμπληρώστε τον 16-ψήφιο κωδικό που σας δόθηκε την πρώτη φορά που συνδεθήκατε στο Vetmenow"

 • Username:
 • Κωδικός επανάκτησης:
 • Νέος κωδικός:
Close

Δημιουργία λογαριασμού κηδεμόνα


Συμπληρώστε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου και το username που επιθυμείτε για το λογαριασμό σας και πατήστε "Εγγραφή" για να σας αποσταλεί ο κωδικός πρόσβασης.

 • Email:
 • Username:
 •  

Χρόνια νεφρική νόσος της γάτας


Χρόνια νεφρική νόσος της γάτας

Χρόνια νεφρική νόσος της γάτας

Η χρόνια νεφρική νόσος, γνωστή και ως χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, είναι η μακροχρόνια (περισσότερο από 3 μήνες) δυσλειτουργία των νεφρών που έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή αραιού ούρου και την κατακράτηση ουρίας και άλλων μεταβολικών προϊόντων που φυσιολογικά πρέπει να αποβάλλονται με τα ούρα.

Η χρόνια νεφρική νόσος είναι ένα συχνό πρόβλημα στις γάτες μεγάλης ηλικίας αλλά μπορεί να συμβεί και σε νεαρά και μεσήλικα ζώα.

Αιτιολογία

Σε πολλές περιπτώσεις το αίτιο της νόσου δεν μπορεί να προσδιορισθεί. Συχνά αίτια είναι:

 • Μόλυνση των νεφρών.
 • Ουρόλιθοι που βρίσκονται στους νεφρούς ή στους ουρητήρες (τους σωληνοειδείς σχηματισμούς που μεταφέρουν το ούρο από τους νεφρούς στην ουροδόχο κύστη).
 • Αποτυχία ανάρρωσης από νεφρική βλάβη που προκλήθηκε από άλλο νόσημα στο παρελθόν, όπως από οξεία νεφρική ανεπάρκεια.
 • Πολυκυστική νόσος των νεφρών (μία κληρονομική πάθηση των μακρύτριχων φυλών).
 • Νεοπλασίες (καρκίνος) όπως το λέμφωμα.
 • Συγγενής νεφρική νόσος όπως η δυσπλασία των νεφρών.

Κλινικά συμπτώματα

Η χρόνια νεφρική νόσος μπορεί να διαγνωσθεί κατά τη διάρκεια αιματολογικών και ουρολογικών εξετάσεων ρουτίνας πριν την εκδήλωση κλινικών συμπτωμάτων. Η θεραπεία σε αυτό το στάδιο ίσως να μειώσει σημαντικά το ρυθμό εξέλιξης της νόσου.

Αρχικά, το ζώο μπορεί να εκδηλώσει πολυουρία και πολυδιψία, μειωμένη όρεξη και ναυτία. Στα επόμενα στάδια της νόσου μπορεί να εκδηλωθεί έμετος, κατάπτωση και αφυδάτωση. Στην κλινική εξέταση μπορεί να διαπιστωθεί αφυδάτωση, μειωμένο σωματικό βάρος, κακή θρεπτική κατάσταση, κακή κατάσταση τριχώματος, νεφροί με μικρό μέγεθος και ανώμαλο σχήμα, και ουραιμική οσμή αναπνοής.

Διάγνωση

Στις βιοχημικές εξετάσεις μπορεί να διαπιστωθεί αυξημένη συγκέντρωση ουρίας και κρεατινίνης και μη φυσιολογικές συγκεντρώσεις φωσφόρου, νατρίου, ασβεστίου και καλίου.

Η εξέταση του ούρου είναι ιδιαιτέρως σημαντική καθώς μπορεί να αποκαλύψει την ικανότητα των νεφρών να το συγκεντρώνουν και να το αραιώνουν καθώς και την ικανότητά τους να φιλτράρουν τις πρωτεΐνες.

Άλλες εξετάσεις που συνήθως διενεργούνται είναι η καλλιέργεια του ούρου, η μέτρηση αρτηριακής πίεσης (ιδιαίτερα αν η συγκέντρωση των πρωτεϊνών στο ούρο είναι αυξημένη) και η εξέταση του αιματοκρίτη.

Ο ακτινολογικός έλεγχος και η υπερηχοτομογραφία μπορούν να αποκαλύψουν ανωμαλίες στη δομή των νεφρών καθώς και την ύπαρξη ουρόλιθων.

Σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η κυτταρολογική εξέταση επιχρίσματος από το νεφρό ή και βιοψία.

Θεραπεία

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν θεραπευτικές μέθοδοι που να μπορούν να αντιστρέψουν τη νεφρική βλάβη σε ζώα με χρόνια νεφρική νόσο. Οι στόχοι της θεραπείας είναι η μείωση του ρυθμού επιδείνωσης της νόσου και η αντιμετώπιση των κλινικών συμπτωμάτων.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος μείωσης του ρυθμού εξέλιξης της νόσου φαίνεται πως είναι η διατροφή με τροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και φώσφορο. Οι γάτες που τρέφονται με τέτοιου είδους τροφές είναι δυνατό να ζήσουν διπλάσιο χρόνο από τις υπόλοιπες. Τέτοιου είδους δίαιτες μπορούν να χορηγηθούν ακόμη και πριν την εκδήλωση των κλινικών συμπτωμάτων.

Η συγκέντρωση του φωσφόρου στο αίμα μπορεί να ελεγχθεί και με τη χορήγηση φαρμάκων που τον δεσμεύουν, σε περίπτωση που η διατροφή με ειδική δίαιτα δεν είναι αποτελεσματική.

Σε ζώα με αφυδάτωση ίσως χρειαστεί να χορηγηθούν υγρά υποδορίως (κάτω από το δέρμα). Οι εγχύσεις μπορούν να γίνονται μία ή δύο φορές την ημέρα από τον κηδεμόνα του ζώου στο σπίτι.

Σε ζώα με υπέρταση λόγω χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας, η αρτηριακή πίεση είναι δυνατό να ελεγχθεί με φαρμακευτική αγωγή.

Αντιόξινα φάρμακα μπορούν να χορηγηθούν σε ζώα που εκδηλώνουν έμετο και συμπληρώματα καλίου σε ζώα που πάσχουν από υποκαλιαιμία.

Σε ζώα που εκδηλώνουν σοβαρού βαθμού αναιμία λόγω νεφρικής νόσου είναι δυνατόν να χορηγηθεί η ορμόνη ερυθροποιητίνη για τη διέγερση της παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων. Παρόλα αυτά, πολλά ζώα εκδηλώνουν παρενέργειες από την επαναλαμβανόμενη χορήγηση της ορμόνης.

Πρόγνωση

Η χρόνια νεφρική νόσος είναι μία κατάσταση που συνεχώς επιδεινώνεται με ρυθμό που ποικίλλει. Οι γάτες στις οποίες η διάγνωση γίνεται στα αρχικά στάδια της νόσου έχουν ένα μέσο όρο ζωής τριών χρόνων. Αυτές με σοβαρού βαθμού νεφρική βλάβη, συνήθως, υποκύπτουν μέσα σε μήνες. Παρόλα αυτά, η χρονική διάρκεια ζωής του κάθε ζώου είναι αδύνατον να καθοριστεί.

Θεματικοί όροι:

comments powered by Disqus