Close

Title


Συνδεθείτε στο Vetmenow με το Username που καταχωρίσατε κατά την εγγραφή σας και το password που λάβατε στο email σας. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα, επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected].

Εντάξει
Close

Σύνδεση


Συνδεθείτε στο Vetmenow με το Username που καταχωρίσατε κατά την εγγραφή σας και το password που λάβατε στο email σας. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα, επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected].

  • Username:
  • Κωδικός:

Νέος χρήστης;


Αν είστε Νέος Χρήστης, αποκτήστε ένα δωρεάν λογαριασμό στο Vetmenow.

Δωρεάν εγγραφή Κτηνιάτρου
Δωρεάν εγγραφή Κηδεμόνα
Close

Δημιουργία λογαριασμού κτηνιάτρου


Συμπληρώστε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου και το username που επιθυμείτε για το λογαριασμό σας και πατήστε "Εγγραφή" για να σας αποσταλεί ο κωδικός πρόσβασης.

  • Email:
  • Username:
  •  
  • Αν έχετε κωδικό κεντρικού καταστήματος παρακαλώ συμπληρώστε τον παρακάτω.
  • Κωδικός:
  •  
Close

Ξέχασα τον κωδικό μου


"Στο πεδίο "Κωδικός επανάκτησης" συμπληρώστε τον 16-ψήφιο κωδικό που σας δόθηκε την πρώτη φορά που συνδεθήκατε στο Vetmenow"

  • Username:
  • Κωδικός επανάκτησης:
  • Νέος κωδικός:
Close

Δημιουργία λογαριασμού κηδεμόνα


Συμπληρώστε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου και το username που επιθυμείτε για το λογαριασμό σας και πατήστε "Εγγραφή" για να σας αποσταλεί ο κωδικός πρόσβασης.

  • Email:
  • Username:
  •  

Ουρολιθίαση στους σκύλους


Ουρολιθίαση στους σκύλους

Ουρολιθίαση στους σκύλους

Η ουρολιθίαση στους σκύλους χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη ουρόλιθων στην ουροδόχο κύστη ή και σε άλλες περιοχές του ουροποιητικού συστήματος.

Οι ουρόλιθοι σχηματίζονται από τη συγκέντρωση αλάτων και άλλων ουσιών στο ούρο. Μπορούν να τραυματίσουν την επιφάνεια της ουροδόχου κύστης, να αυξήσουν την πιθανότητα ουρολοίμωξης και να ενσφηνωθούν στην ουρήθρα ή στους ουρητήρες προκαλώντας έμφραξη. Οι ουρητήρες είναι σωληνοειδής σχηματισμοί που οδηγούν το ούρο από τα νεφρά στην ουροδόχο κύστη ενώ η ουρήθρα οδηγεί το ούρο από την ουροδόχο κύστη στα εξωτερικά γεννητικά όργανα.

 Αιτιολογία

Οι ουρόλιθοι από κρυστάλλους στρουβίτη σχηματίζονται πολύ συχνά σε ζώα που πάσχουν από ουρολοίμωξη. Τα θηλυκά ζώα είναι περισσότερο πιθανό να νοσήσουν από ουρόλιθους στρουβίτη.

Οι ουρόλιθοι από κρυστάλλους οξαλικού ασβεστίου σχηματίζονται συχνότερα σε συγκεκριμένες φυλές σκύλων όπως miniatureschnauzer, shihtzu, bichonfries, Lhasaapso, Yorkshireterrier και miniaturepoodle. Επίσης, μπορεί να σχηματιστούν δευτερογενώς όταν υπάρχουν άλλες ασθένειες όπως υπερφλοιοεπινεφριδισμός (νόσος Cushing) ή υπερασβεστιαιμία (αυξημένη συγκέντρωση ασβεστίου στο αίμα).

Οι ουρόλιθοι από κρυστάλλους ουρικού οξέος είναι πιθανό να σχηματιστούν σε ασθένειες του ήπατος όπως πυλαία αναστόμωση και άλλες κληρονομικές παθήσεις. Φυλές με προδιάθεση σε αυτό το είδος ουρόλιθων είναι τα Dalmatian και Englishbulldog.

Άλλου είδους ουρόλιθοι όπως κυστίνης, φωσφορικού ασβεστίου και ξανθίνης, εμφανίζονται σπάνια στους σκύλους.

Κλινικά συμπτώματα

Συμπτώματα τραυματισμού της ουροδόχου κύστης αποτελούν η συχνή ούρηση μικρών ποσοτήτων ούρου (συχνουρία), η ύπαρξη αίματος στα ούρα (αιματουρία) και ο πόνος κατά την ούρηση (δυσουρία).

Σε περίπτωση που ο λίθος ενσφηνωθεί στην ουρήθρα και προκαλέσει έμφραξη, ο σκύλος δεν μπορεί να ουρήσει παρά τις έντονες προσπάθειες που εκδηλώνει.

Η πλήρης έμφραξη της ουρήθρας συμβαίνει συχνότερα σε αρσενικούς σκύλους και είναι κατάσταση που απαιτεί επείγουσα αντιμετώπιση.

Διάγνωση

Εξετάσεις που χρειάζεται να διενεργηθούν είναι βιοχημικές και αιματολογικές εξετάσεις, εξετάσεις του ούρου και απεικονιστικές εξετάσεις με ακτινογραφίες και υπέρηχο.

Η ανάλυση του ούρου μπορεί να αποκαλύψει την ύπαρξη κρυστάλλων οξαλικού ασβεστίου ή στρουβίτη. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψιν πως αυτοί οι κρύσταλλοι μπορεί να υπάρχουν στο ούρο ζώων που δεν πάσχουν από ουρολιθίαση.

Η καλλιέργεια του ούρου είναι σημαντική καθώς οι ουρολοιμώξεις προδιαθέτουν στο σχηματισμό ουρόλιθων (κυρίως στρουβίτη) και οι ουρόλιθοι προδιαθέτουν σε ουρολοιμώξεις.

Οι ουρόλιθοι από κρυστάλλους οξαλικού ασβεστίου και στρουβίτη, συνήθως, φαίνονται στις απλές ακτινογραφίες αλλά σε περίπτωση που οι λίθοι έχουν μικρό μέγεθος, οι ακτινογραφίες μπορεί να μην τους απεικονίσουν. Η υπερηχοτομογραφική εξέταση ίσως αποδειχθεί περισσότερο ευαίσθητη σε αυτές τις περιπτώσεις.

Οι λίθοι ουρικού οξέος δε φαίνονται στις ακτινογραφίες. Για αυτό, η διενέργεια υπερηχοτομογραφικής εξέτασης είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις που υπάρχει υποψία ουρολιθίασης.

Η χημική ανάλυση των λίθων είναι σημαντική για τη θεραπεία και την πρόληψη της επανεμφάνισής τους.

Θεραπεία

Οι ουρόλιθοι από κρυστάλλους στρουβίτη μπορούν να διαλυθούν με τη χορήγηση ειδικής τροφής. Ο σκύλος πρέπει να τρέφεται αποκλειστικά με αυτήν την τροφή και να μην του προσφέρονται λιχουδιές ή άλλα είδη τροφής. Κατά μέσο όρο οι κρύσταλλοι διαλύονται σε 1-3 μήνες, αν η αλλαγή της τροφής είναι αποτελεσματική.

Οι ουρόλιθοι από κρυστάλλους οξαλικού ασβεστίου δεν μπορούν να διαλυθούν με την αλλαγή της τροφής. Αυτοί οι κρύσταλλοι χρειάζεται να αφαιρεθούν χειρουργικά.

Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των ουρόλιθων απαιτεί διάνοιξη της ουροδόχου κύστης μετά από λαπαροτομή και είναι, συνήθως, ο πιο γρήγορος τρόπος αφαίρεσής τους.

Σε κάποιες περιπτώσεις, ειδικά σε θηλυκούς σκύλους με μόνο ένα μεγάλο λίθο στην ουροδόχο κύστη, είναι δυνατό ο λίθος να συνθλιβεί με τη χρήση  laser (λιθοτριψία) το οποίο εισέρχεται στην κύστη με κυστεοσκόπηση. Τα μικρά τμήματα των λίθων που προκύπτουν αφαιρούνται με έκπλυση της κύστης με φυσιολογικό όρο.

Σε θηλυκούς σκύλους με μικρούς ουρόλιθους είναι πιθανό οι λίθοι να μπορούν να αφαιρεθούν αποκλειστικά με την έκπλυση της ουροδόχου κύστης ύπο γενική αναισθησία.

Οι κρύσταλλοι ουρικού οξέος σε ζώα της φυλής Dalmatian μπορούν να διαλυθούν με τη χορήγηση ειδικής δίαιτας και του φαρμάκου allopurinol.

Μετά την αφαίρεση των λίθων είναι σημαντικό να λαμβάνονται  μέτρα πρόληψης της επανεμφάνισής τους. Τέτοια μέτρα είναι η αποκλειστική χορήγηση ειδικής κλινικής δίαιτας.

Εξέλιξη

Μετά τη χειρουργική επέμβαση απεικονιστικές εξετάσεις για τον εντοπισμό επανεμφάνισης των λίθων πρέπει να διενεργούνται τον πρώτο, τον τρίτο και τον έκτο μήνα μετά την επέμβαση. Συχνή χειρουργική επιπλοκή αποτελεί η παραμονή μικρών λίθων, κυρίως αυτών που βρίσκονταν στην ουρήθρα κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης και δεν μπόρεσαν αν αφαιρεθούν με την έκπλυση της ουρήθρας.

Πρόγνωση

Οι λίθοι της ουροδόχου κύστης μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά οδηγώντας σε πλήρη ανάρρωση. Κάποια είδη λίθων μπορούν να επανεμφανιστούν αλλά η λήψη κατάλληλων μέτρων μπορεί να αποτρέψει των επανασχηματισμό τους για αρκετά χρόνια.

(Visited 23,952 times, 1 visits today)

Θεματικοί όροι:

comments powered by Disqus