
Ο έμετος στο σκύλο και στη γάτα είναι συχνό παθολογικό εύρημα και προκαλείται από την ενεργοποίηση του κέντρου του εμέτου στον εγκέφαλο. Το κέντρο του εμέτου είναι περισσότερο ανεπτυγμένο στο σκύλο και για αυτό στους σκύλους ο έμετος εμφανίζεται συχνότερα από ότι στα άλλα είδη ζώων.
Ο σκύλος λίγο πριν κάνει έμετο μπορεί να είναι ανήσυχος και να αναζητά προσοχή. Στη συνέχεια εμφανίζει σιελόρροια (αυξημένη παραγωγή σιέλου) και καταπίνει συνεχώς.
Ο έμετος ξεκινά με την ταυτόχρονη σύσπαση των μυών του στομάχου και της κοιλιάς (κοιλιακοί μύες). Αυτή η σύσπαση αυξάνει την πίεση μέσα στην κοιλιά (ενδοκοιλιακή πίεση). Ταυτόχρονα χαλαρώνει και ο κάτω σφικτήρας του οισοφάγου με αποτέλεσμα το στομαχικό περιεχόμενο να εξέρχεται από το στόμαχο και μέσω του οισοφάγου να καταλήγει στη στοματική κοιλότητα. Κατά την έξοδο του στομαχικού περιεχομένου από το στόμαχο το ζώο τεντώνει τον αυχένα του ενώ ταυτόχρονα παράγεται ήχος που θυμίζει βήχα. Αυτά τα συμπτώματα (σύσπαση της κοιλιάς, τέντωμα του αυχένα με «βήχα») διαφοροποιούν τον έμετο από την αναγωγή.
Αίτια εμέτου
Η πιο συχνή αιτία εμέτου στο σκύλο και στη γάτα είναι η βρώση δύσπεπτης τροφής όπως το χορτάρι. Μία άλλη αιτία είναι η υπερφαγία κυρίως στου σκύλους. Η γρήγορη κατανάλωση τροφής πριν από την άσκηση είναι μία άλλη συχνή αιτία εμέτου στα κουτάβια. Αυτό προκαλείται συχνά όταν πολλά κουτάβια τρέφονται από το ίδιο σκεύος καθώς ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το πιο θα φάει την περισσότερη τροφή. Προσφέροντας στα κουτάβια μικρή ποσότητα τροφής πολλές φορές την ημέρα από διαφορετικά σκεύη μειώνουμε την πιθανότητα εμφάνισης εμέτου μετά το φαγητό.
Οι σκύλοι μπορεί να κάνουν έμετο όταν είναι φοβισμένοι (π.χ. φοβία σε δυνατούς ήχους) ή όταν εκδηλώνουν έντονο ενθουσιασμό.
Κουτάβια που πάσχουν από εντερική παρασίτωση είναι πιθανό να εκδηλώσουν έμετο λόγω του αυξημένου φόρτου των παρασίτων.
Έμετος συμβαίνει σε πολλές λοιμώξεις καθώς και σε παθήσεις των νεφρών, του ήπατος, του εντέρου, του στομάχου, του παγκρέατος σε ενδοκρινοπάθειες και σε σακχαρώδη διαβήτη. Το κέντρο του εμέτου μπορεί επίσης να διεγερθεί και σε παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος καθώς και κατά τη διάρκεια ταξιδιού.
Αιματηρό περιεχόμενο
Αίμα προερχόμενο από το στόμαχο έχει συνήθως χρώμα που μοιάζει με κόκκους καφέ. Αίμα από το στόμαχο μπορεί να προέρχεται από τον ίδιο το στόμαχο ή από τη στοματική και ρινική κοιλότητα ή από τον οισοφάγο που έφτασε στο στόμαχο μετά από κατάποση.
Κοπρανώδης έμετος
Όταν ο έμετος έχει κοπρανώδη οσμή είναι πολύ πιθανό να υπάρχει εντερική έμφραξη ή περιτονίτιδα. Εάν το ζώο σας δεν εκδηλώνει κοπροφαγία και ο έμετος έχει οσμή και σύσταση παρόμοια με κόπρανα, αναζητήστε άμεσα ιατρική συμβουλή.
Τοξοειδής έμετος
Ο τοξοειδής έμετος είναι η εκτόξευση του στομαχικού περιεχομένου σε μεγαλύτερη από το φυσιολογικό απόσταση. Συνήθως συμβαίνει σε ζώα με έμφραξη του στομάχου. Μπορεί όμως να συμβεί και σε καταστάσεις που αυξάνουν την ενδοκρανιακή πίεση όπως εγκεφαλίτιδα, όγκοι στον εγκέφαλο και εγκεφαλική αιμορραγία.
Θεματικοί όροι: Γαστρεντερικό Σύστημα, Παθολογία