Close

Title


Συνδεθείτε στο Vetmenow με το Username που καταχωρίσατε κατά την εγγραφή σας και το password που λάβατε στο email σας. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα, επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected].

Εντάξει
Close

Σύνδεση


Συνδεθείτε στο Vetmenow με το Username που καταχωρίσατε κατά την εγγραφή σας και το password που λάβατε στο email σας. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα, επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected].

  • Username:
  • Κωδικός:

Νέος χρήστης;


Αν είστε Νέος Χρήστης, αποκτήστε ένα δωρεάν λογαριασμό στο Vetmenow.

Δωρεάν εγγραφή Κτηνιάτρου
Δωρεάν εγγραφή Κηδεμόνα
Close

Δημιουργία λογαριασμού κτηνιάτρου


Συμπληρώστε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου και το username που επιθυμείτε για το λογαριασμό σας και πατήστε "Εγγραφή" για να σας αποσταλεί ο κωδικός πρόσβασης.

  • Email:
  • Username:
  •  
  • Αν έχετε κωδικό κεντρικού καταστήματος παρακαλώ συμπληρώστε τον παρακάτω.
  • Κωδικός:
  •  
Close

Ξέχασα τον κωδικό μου


"Στο πεδίο "Κωδικός επανάκτησης" συμπληρώστε τον 16-ψήφιο κωδικό που σας δόθηκε την πρώτη φορά που συνδεθήκατε στο Vetmenow"

  • Username:
  • Κωδικός επανάκτησης:
  • Νέος κωδικός:
Close

Δημιουργία λογαριασμού κηδεμόνα


Συμπληρώστε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου και το username που επιθυμείτε για το λογαριασμό σας και πατήστε "Εγγραφή" για να σας αποσταλεί ο κωδικός πρόσβασης.

  • Email:
  • Username:
  •  

Διατροφή της γάτας με σακχαρώδη διαβήτη


Διατροφή της γάτας με σακχαρώδη διαβήτη

Διατροφή της γάτας με σακχαρώδη διαβήτη

Η διατροφή της γάτας με σακχαρώδη διαβήτη είναι ιδιαίτερα σημαντική στη διαχείριση της ασθένειας.

Παρόλα αυτά και σε αντίθεση με το ότι συμβαίνει στο σκύλο, για τον οποίο υπάρχει πληθώρα επιλογών, η διατροφική διαχείριση της διαβητικής γάτας έχει ως στόχο τη βελτίωση του μεταβολισμού, τη θεραπεία της παχυσαρκίας και την καταπολέμηση της επίμονης υπεργλυκαιμίας. Αυτά επιτυγχάνονται με τη χορήγηση τροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε υδατάνθρακες.

Αρκετές γάτες με σακχαρώδη διαβήτη είναι παχύσαρκες με αποτέλεσμα να έχουν ανοχή στην ινσουλίνη, κατάσταση ιδιαιτέρως επιβαρυντικής για την αντιμετώπιση της ασθένειας. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες βοηθούν στη διατήρηση της μυϊκής μάζας, στην αποτροπή εμφάνισης λιποείδωσης του ήπατος και στην αύξηση του μεταβολισμού, βοηθώντας στο μεταβολισμό του λίπους.

Παρά το γεγονός πως η διατροφική διαχείριση της γάτας με σακχαρώδη διαβήτη έχει παρόμοιους στόχους με αυτή του σκύλου, είναι προσανατολισμένη ώστε να καλύπτει τις φυσικές ανάγκες τις γάτας ως σαρκοφάγου. Οι βασικοί στόχοι είναι:

  1. Η διόρθωση του σωματικού βάρους. Για τις περισσότερες γάτες, αυτό συνεπάγεται απώλεια βάρους.
  2. Η μείωση της υπερινσουλιναιμίας και της υπεραμυλιναιμίας. Αυτές συμβαίνουν λόγω της επίμονης υπεργλυκαιμίας ως αποτέλεσμα της παχυσαρκίας ή άλλων καταστάσεων που προκαλούν ανοχή στην ινσουλίνη.
  3. Η χρήση πρωτεϊνών για τη διέγερση της έκκρισης ινσουλίνης από τον οργανισμό. Αυτό επιτυγχάνεται με την προσφορά διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε αργινίνη, ενός αμινοξέως που βρίσκεται σε πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης.
  4. Η προσφορά αμινοξέων ικανών για παραγωγή γλυκόζη (γλυκονεογένεση) από πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης ώστε να απομακρυνθούν όλες οι πηγές αμύλου από τη διατροφή. Το άμυλο προκαλεί αύξηση της συγκέντρωσης της γλυκόζης στο αίμα (υπεργλυκαιμία) μετά από τα γεύματα. Η υπεργλυκαιμία αυτή μπορεί να είναι μεγάλης έντασης και διάρκειας.

Ο μυϊκός ιστός είναι σημαντικό τμήμα του βασικού μεταβολισμού και είναι απαραίτητος για τη λειτουργία της ινσουλίνης. Πολλές δίαιτες, ενώ έχουν μικρή περιεκτικότητα σε θερμίδες, δεν έχουν αρκετά μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες με αποτέλεσμα την απώλεια μυϊκής μάζας.

Σε μελέτες στις οποίες έγινε σύγκριση μεταξύ τροφών με υψηλή και χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες φάνηκε πως γάτες που κατανάλωναν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είχαν μεγαλύτερη επιτυχία στην απώλεια βάρους, στην απώλεια λίπους με ταυτόχρονη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στη διατήρηση του σωστού βάρους μετά το τέλος της δίαιτας.

Πολλές δίαιτες μπορεί να είναι κατάλληλες για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας αλλά ο στόχος είναι να περιέχουν λίπος λιγότερο από 4 g/kcal, άμυλο λιγότερο από 5 g/kcal και πρωτεΐνες περισσότερες από 10 g/kcal(ή αλλιώς πρωτεΐνες που αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 45%-50% της ξηράς ουσίας, ανάλογα με την περιεκτικότητα της τροφής σε ενέργεια).

Δίαιτες με τέτοια σύσταση είναι εύκολο να παρασκευαστούν σε μορφή κονσέρβας και κυκλοφορούν στο εμπόριο από διάφορες εταιρείες.

Η ξηρά τροφή προκειμένου να παρασκευαστεί στη μορφή κροκέτας χρειάζεται να έχει μία ελάχιστη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Για αυτό, συνήθως, αυτές οι τροφές έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λίπος καθιστώντας δύσκολο τον περιορισμό των θερμίδων ενώ είναι πιθανότερο να προκαλέσουν υπεργλυκαιμία μετά το γεύμα σε σχέση με την κονσερβοποιημένη τροφή.

Επίσης, η κονσερβοποιημένη τροφή έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό με αποτέλεσμα να είναι δυνατό να χορηγηθεί αρκετός όγκος τροφής ώστε το ζώο να νιώσει κορεσμό χωρίς να προσλάβει περισσότερη ενέργεια από αυτή που πρέπει.

Εκτός από το είδος της τροφής, η ποσότητα παίζει μεγάλο ρόλο στην επίτευξη της απώλειας βάρους στη γάτα.

Η ανάγκες συντήρησης μίας στειρωμένης γάτας με ιδανικό σωματικό βάρος που ζει μέσα στο σπίτι έχουν υπολογιστεί σε 40-50 kcal/kg/ημέρα (ή 160-200 kcal/ημέρα για μία γάτα 4-5 kg) ενώ για μη στειρωμένες, δραστήριες γάτες σε 60 kcal/kg/ημέρα.

Παρόλα αυτά, προκειμένου να επιτευχθεί απώλεια βάρους σε μία παχύσαρκη γάτα, συνιστάται να περιορίζεται η προσλαμβανόμενη ενέργεια κατά 10%-40% των αναγκών συντήρησης, ενέργεια που αντιστοιχεί σε 130-140 kcal/ημέρα σε μερικές γάτες.

Τέλος, ενώ στις γάτες αρέσει να τρώνε μικρές ποσότητες τροφής όλη τη διάρκεια της ημέρας, είναι πολύ σημαντικό οι διαβητικές γάτες να ταΐζονται ελεγχόμενα δύο φορές την ημέρα. Με αυτόν τον τρόπο είναι ευκολότερο να επιτευχθεί απώλεια βάρους, αν χρειάζεται, και δίνεται η δυνατότητα στον ιδιοκτήτη να ελέγχει την όρεξη της γάτας αλλά και να χορηγήσει τροφή την ώρα χορήγησης της ινσουλίνης.

Αν, παρόλα αυτά, η γάτα έχει τάση για υπογλυκαιμία ή της αρέσει να τρώει πολλά γεύματα την ημέρα, η ημερήσια ποσότητα τροφής μπορεί να διαιρεθεί σε τέσσερα ισόποσα γεύματα με τη βοήθεια ειδικής ταΐστρας.

Η διατροφή της γάτας με σακχαρώδη διαβήτη είναι αναπόσπαστο τμήμα της αντιμετώπισης της νόσου. Ενημερωθείτε καταλλήλως από τον/την κτηνίατρό σας.

(Visited 5,466 times, 1 visits today)
comments powered by Disqus