Close

Title


Συνδεθείτε στο Vetmenow με το Username που καταχωρίσατε κατά την εγγραφή σας και το password που λάβατε στο email σας. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα, επικοινωνήστε μαζί μας στο info@vetmenow.org.

Εντάξει
Close

Σύνδεση


Συνδεθείτε στο Vetmenow με το Username που καταχωρίσατε κατά την εγγραφή σας και το password που λάβατε στο email σας. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα, επικοινωνήστε μαζί μας στο info@vetmenow.org.

  • Username:
  • Κωδικός:

Νέος χρήστης;


Αν είστε Νέος Χρήστης, αποκτήστε ένα δωρεάν λογαριασμό στο Vetmenow.

Δωρεάν εγγραφή Κτηνιάτρου
Δωρεάν εγγραφή Κηδεμόνα
Close

Δημιουργία λογαριασμού κτηνιάτρου


Συμπληρώστε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου και το username που επιθυμείτε για το λογαριασμό σας και πατήστε "Εγγραφή" για να σας αποσταλεί ο κωδικός πρόσβασης.

  • Email:
  • Username:
  •  
Close

Ξέχασα τον κωδικό μου


Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να αλλάξετε κωδικό. Αν είστε παλιός χρήστης και δεν έχετε ακόμα 16-ψηφιο κωδικό επανάκτησης αφήστε τα πεδία "Κωδικός επανάκτησης" και "Νέος κωδικός" κενά.

  • Username:
  • Κωδικός επανάκτησης:
  • Νέος κωδικός:
Close

Δημιουργία λογαριασμού κηδεμόνα


Συμπληρώστε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου και το username που επιθυμείτε για το λογαριασμό σας και πατήστε "Εγγραφή" για να σας αποσταλεί ο κωδικός πρόσβασης.

  • Email:
  • Username:
  •  

Λιστερίωση


Λιστερίωση Η Λιστερίωση προκαλείται από το βακτηρίδιο Listeria monocytogenes το οποίο βρίσκεται στο έδαφος και στον πεπτικό σωλήνα των θηλαστικών.

Η μετάδοση γίνεται από το στόμα. Το μολυσμένο ζώο διασπείρει το μικρόβιο με τα κόπρανά του στα φυτά και στο νερό από όπου μολύνονται τα άλλα ζώα και ο άνθρωπος.

Ο άνθρωπος συνήθως μολύνεται με την κατανάλωση τροφής και νερού που φέρουν το μικρόβιο. Η τροφή συνήθως αφορά ωμά λαχανικά τα οποία έχουν αναπτυχθεί με τη χρήση ακατέργαστης κοπριάς, απαστερίωτο γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται από απαστερίωτο γάλα, αμαγείρευτο κρέας και από τροφές που μολύνονται μετά την επεξεργασία τους κυρίως λόγω ελλιπών συνθηκών υγιεινής.

Υγιείς ενήλικες και παιδιά σπάνια νοσούν από λιστερίωση αν και ο μικροοργανισμός μπορεί να βρεθεί στα κόπρανά τους. Περισσότερο ευαίσθητες ομάδες αποτελούν οι έγκυες γυναίκες, τα νεογέννητα, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με ανοσοκαταστολή. Το βακτηρίδιο κυρίως προσβάλλει τη μήτρα σε εγκυμοσύνη, το κεντρικό νευρικό σύστημα και το αίμα.

Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται 3 περίπου εβδομάδες μετά την επιμόλυνση (χρόνος επώασης) και περιλαμβάνουν συμπτώματα παρόμοια με τη γρίπη, πυρετό, μυαλγίες, ναυτία και διάρροια. Αν ο μικροοργανισμός φτάσει στο κεντρικό νευρικό σύστημα, εκδηλώνεται πονοκέφαλος, ακαμψία αυχένα, σύγχυση, αποπροσανατολισμός και επιληπτικές κρίσεις. Έχουν επίσης αναφερθεί μηνιγγίτιδα, πνευμονία, αποστήματα, δερματικές αλλοιώσεις, καρδιοπάθεια και επιπεφυκίτιδα.

Ο μικροοργανισμός μπορεί να περάσει από τον πλακούντα στο έμβρυο και να μολύνει το έμβρυο προκαλώντας αποβολή αν η μόλυνση συμβεί στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης ή γέννηση νεκρών ή άρρωστων εμβρύων αν η μόλυνση συμβεί στα τελικά στάδια της εγκυμοσύνης. Η θνησιμότητα των μολυσμένων βρεφών είναι 50% και η εκδήλωση της μόλυνσης μπορεί να καθυστερήσει για μία εβδομάδα. Η μηνιγγίτιδα είναι η πιο συχνή εκδήλωση της νόσου σε αυτές τις περιπτώσεις.

Θεραπεία:

Η θεραπεία στηρίζεται στη χορήγηση αντιμικροβιακών. Ακόμη και αν η θεραπεία ξεκινήσει στα αρχικά στάδια της νόσου, η πρόγνωση σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι καλή.

Πρόληψη:

  • Μαγειρέψτε καλά το κρέας.
  • Πλύνετε καλά τροφές που θα καταναλωθούν ωμές.
  • Ξεχωρίστε το ωμό κρέας από τις υπόλοιπες τροφές και αποθηκεύστε το χωριστά στο ψυγείο.
  • Μην πίνεται απαστερίωτο γάλα και μην καταναλώνεται τρόφιμα που προέρχονται από απαστερίωτο γάλα.
  • Πλύνετε την επιφάνεια επεξεργασίας τροφής, τα οικιακά σκεύη και τα χέρια σας καλά μετά την επεξεργασία ωμού κρέατος.
  • Άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση hotdogs, deli meats, luncheon meats εκτός και αν έχουν θερμανθεί μέχρι να βγουν ατμοί. Επίσης πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση ωμών λαχανικών σε εστιατόρια.
  • Άτομα των ομάδων υψηλού κινδύνου πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση μαλακών τυριών εκτός αν είναι φτιαγμένα από παστεριωμένο γάλα.
  • Άτομα των ομάδων υψηλού κινδύνου πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση τυριών με την εξής σήμανση: lox, smoked, jerky, kippered, nova-style.

Θεματικοί όροι: ,

comments powered by Disqus