Πώς να χειριστείτε τα αυγά με ασφάλεια
Η σωστή συντήρηση υπό ψύξη, το σωστό μαγείρεμα και οι σωστοί χειρισμοί μπορούν να προστατέψουν από τους περισσότερους κινδύνους που ενέχει η βρώση αυγών.
Γιατί τα βρασμένα αυγά διατηρούνται λιγότερο χρόνο από τα φρέσκα;
Τα φρέσκα αυγά κατηγορίας Α περιβάλλονται από μία μεμβράνη η οποία τα προστατεύει από την είσοδο βακτηριδίων μέσω των πόρων του κελύφους στο εσωτερικό τους. Κατά το βρασμό η μεμβράνη αυτή καταστρέφεται αφήνοντας τους πόρους ανοιχτούς διευκολύνοντας την είσοδο βακτηριδίων. Για αυτό το λόγο συστήνεται τα βρασμένα αυγά να ψύχονται εντός δύο ωρών από το μαγείρεμα και να χρησιμοποιούνται εντός μίας εβδομάδας.
Μεταφορά αυγών από το κατάστημα στο σπίτι
Τοποθετήστε τα αυγά άμεσα στο ψυγείο. Διατηρήστε τα στη συσκευασία τους και σε βαθύ μέρος του ψυγείου – όχι στην πόρτα.
Ασφαλής χειρισμός αυγών
- Πλύνετε τις επιφάνειες όπου επεξεργάζεστε τα αυγά με ζεστό νερό και σαπούνι τόσο πριν όσο και μετά τη χρήση τους.
- Μη διατηρείτε τα αυγά εκτός ψυγείου για περισσότερο από 2 ώρες.
- Μαγειρέψτε τα αυγά μέχρι το ασπράδι και ο κρόκος να γίνουν σκληρά.
- Τα πιάτα που περιέχουν αυγά πρέπει να μαγειρεύονται σε ελάχιστη εσωτερική θερμοκρασία 70 βαθμών κελσίου.
- Σερβίρετε τα πιάτα που περιέχουν αυγά αμέσως μετά το μαγείρεμα ή τοποθετήστε τα σε ρηχούς περιέκτες εντός ψυγείου (για άμεση ψύξη) και χρησιμοποιήστε τα εντός 3-4 ημερών.
Πηγή: USDA