
Εχινοκόκκωση στον άνθρωπο και στα ζώα
Η εχινοκόκκωση είναι η σημαντικότερη ταινίωση του ανθρώπου και μεταδίδεται από τα ζώα. Προκαλείται από τα παράσιτα Echinococcus granulosus και Echnioccocus multiocularis.
Το παράσιτο στην ενήλικη μορφή του βρίσκεται μέσα στο έντερο των σκύλων και άλλων ειδών της ίδιας οικογένειας. Επειδή το ενήλικο παράσιτο είναι σχετικά μικρό σε μέγεθος (3-5 mm), δεν προκαλεί παρά μικρή βλάβη στο έντερο του σκύλου. Εκεί παράγει αυγά τα οποία διασπείρονται στο περιβάλλον με τα κόπρανα. Τα αυγά μεταφέρονται στους ενδιάμεσους ξενιστές (π.χ. πρόβατο, αίγα, βοοειδή, άνθρωπος) με την κατάποση και εκκολάπτονται στο έντερο οπότε και περνούν σε άλλα όργανα. O E.granulosus μεταναστεύει κυρίως στο ήπαρ ενώ ο E. multiocularis μεταναστεύει στο ήπαρ, στους πνεύμονες, στον εγκέφαλο και σε άλλα όργανα. Εκεί σχηματίζουν υδάτιδες κύστεις οι οποίες περιέχουν τις ανώριμες μορφές του παρασίτου. Η βλάβη που προκαλούν οι κύστεις εξαρτάται από το μέγεθός τους και από το όργανο στο οποίο βρίσκονται. Το μέγεθός τους αυξάνεται με αργό ρυθμό και για αυτό τα κλινικά συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν αρκετά χρόνια μετά τη μόλυνση. Οι κύστεις μολύνουν τους τελικούς ξενιστές (σκύλους) με την κατάποση.
Θεραπεία
Στους σκύλους η θεραπεία επιτυγχάνεται με φαρμακευτική αγωγή. Στον άνθρωπο η θεραπεία είναι, συνήθως, χειρουργική σε συνδυασμό ή όχι με φαρμακευτική αγωγή.
Πρόληψη
Για την πρόληψη της εχινοκόκκωσης οι σκύλοι και οι γάτες δεν πρέπει να τρέφονται με αμαγείρευτο κρέας και ειδικότερα οι γάτες δεν πρέπει να αφήνονται να κυνηγούν και να τρώνε τρωκτικά. Συστήνεται το καλό πλύσιμο των χεριών μετά από κάθε επαφή με τα ζώα καθώς τα αυγά των παρασίτων «κολλούν» στο τρίχωμα των ζώων όταν αυτά κυλιούνται στο χώμα. Επίσης, συστήνεται το καλό πλύσιμο των λαχανικών και των φρούτων πριν από τη βρώση τους. Άτομα με μεγαλύτερη επικινδυνότητα μόλυνσης είναι οι κυνηγοί, οι κτηνίατροι και επαγγελματικές ομάδες που έρχονται συχνά σε επαφή με άγρια ζώα ή με τα κόπρανά τους.
Θεματικοί όροι: Παρασιτολογία Κτηνιατρική, Τρόφιμα, Υγεία