Close

Title


Συνδεθείτε στο Vetmenow με το Username που καταχωρίσατε κατά την εγγραφή σας και το password που λάβατε στο email σας. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα, επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected].

Εντάξει
Close

Σύνδεση


Συνδεθείτε στο Vetmenow με το Username που καταχωρίσατε κατά την εγγραφή σας και το password που λάβατε στο email σας. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα, επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected].

  • Username:
  • Κωδικός:

Νέος χρήστης;


Αν είστε Νέος Χρήστης, αποκτήστε ένα δωρεάν λογαριασμό στο Vetmenow.

Δωρεάν εγγραφή Κτηνιάτρου
Δωρεάν εγγραφή Κηδεμόνα
Close

Δημιουργία λογαριασμού κτηνιάτρου


Συμπληρώστε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου και το username που επιθυμείτε για το λογαριασμό σας και πατήστε "Εγγραφή" για να σας αποσταλεί ο κωδικός πρόσβασης.

  • Email:
  • Username:
  •  
  • Αν έχετε κωδικό κεντρικού καταστήματος παρακαλώ συμπληρώστε τον παρακάτω.
  • Κωδικός:
  •  
Close

Ξέχασα τον κωδικό μου


"Στο πεδίο "Κωδικός επανάκτησης" συμπληρώστε τον 16-ψήφιο κωδικό που σας δόθηκε την πρώτη φορά που συνδεθήκατε στο Vetmenow"

  • Username:
  • Κωδικός επανάκτησης:
  • Νέος κωδικός:
Close

Δημιουργία λογαριασμού κηδεμόνα


Συμπληρώστε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου και το username που επιθυμείτε για το λογαριασμό σας και πατήστε "Εγγραφή" για να σας αποσταλεί ο κωδικός πρόσβασης.

  • Email:
  • Username:
  •  

Επιληπτικές κρίσεις στο σκύλο και στη γάτα


Επιληπτικές κρίσεις στο σκύλο και στη γάτα

Οι επιληπτικές κρίσεις στο σκύλο και στη γάτα είναι παροξυστικές καταστάσεις που προκαλούν αλλαγές στη συνείδηση και ακούσιες κινήσεις.

Οι επιληπτικές κρίσεις έχουν πολλές και διαφορετικές μορφές εκδήλωσης αλλά τα συμπτώματα παραμένουν, συνήθως, ίδια σε κάθε ζώο.

Η διάρκειά τους κυμαίνεται από μερικά δευτερόλεπτα έως αρκετά λεπτά.

Διακρίνονται σε γενικευμένες (αφορούν όλο το σώμα) ή μερικές (αφορούν μερικά μόνο μέρη του σώματος).

Αιτιολογία

Οι επιληπτικές κρίσεις στο σκύλο και στη γάτα, αιτιολογικά, κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες: σε αυτές που προκαλούνται από δομικές διαταραχές στον εγκέφαλο, αυτές που προκαλούνται από μεταβολικές διαταραχές και τοξίνες που επηρεάζουν την εγκεφαλική λειτουργία και σε αυτές στις οποίες δεν μπορεί να βρεθεί κανένας αιτιολογικός παράγοντας (ιδιοπαθής επιληψία).

Δομικές διαταραχές στον εγκέφαλο που μπορεί να προκαλέσουν επιληπτικές κρίσεις στο σκύλο και στη γάτα περιλαμβάνουν γενετικές ανωμαλίες (όπως ο υδροκέφαλος), νεοπλασίες, τραύματα, φλεγμονώδεις παθήσεις, λοιμώξεις, εγκεφαλικά επεισόδια και εκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου.

Μεταβολικές διαταραχές που μπορούν να προκαλέσουν επιληπτικές κρίσεις στο σκύλο και στη γάτα περιλαμβάνουν παθήσεις του ήπατος και των νεφρών, διαταραχές στη συγκέντρωση του νατρίου και του ασβεστίου, υπογλυκαιμία, υπέρταση και ορμονικές διαταραχές. Διάφορες τοξίνες μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν επιληπτικές κρίσεις.

Κλινικά συμπτώματα

Κατά τη διάρκεια μίας γενικευμένης κρίσης το ζώο, συνήθως, δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει (απουσία συνείδησης) και δεν ανταποκρίνεται σε εξωτερικά ερεθίσματα, όπως όταν ο ιδιοκτήτης του μιλάει ή σε δυνατούς θορύβους. Τα άκρα μπορεί να είναι τεταμένα ή να εκδηλώνουν κινήσεις κάμψης και έκτασης ή να μοιάζει πως προσπαθεί να τρέξει (ποδηλατικές κινήσεις). Μπορεί να παρατηρηθούν κινήσεις μάσησης, αυξημένη σιελόρροια, ούρηση ή και αφόδευση.

Κατά τη διάρκεια μίας μερικής κρίσης, μπορεί να παρατηρηθεί τρέμουλο ή συνεχείς επαναλαμβανόμενες κινήσεις ενός άκρου, το κεφάλι μπορεί να στραφεί προς το ένα άκρο ή να εκδηλωθεί τρέμουλο σε μία ή και τις δύο πλευρές του προσώπου. Επίσης, μπορεί να παρατηρηθούν επαναλαμβανόμενο άνοιγμα και κλείσιμο των ματιών, κινήσεις μάσησης και υπερβολική σιελόρροια. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι ο αποπροσανατολισμός, η απουσία αντίδρασης στα εξωτερικά ερεθίσματα, γαύγισμα, επιθετικότητα και δάγκωμα στον αέρα (το ζώο μοιάζει να προσπαθεί να εγκλωβίσει έντομο στο στόμα του).

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθεί ανώμαλη συμπεριφορά λίγο πριν (πρόδρομο στάδιο ή αύρα) ή αμέσως μετά (μετεπιληπτικό στάδιο) την επιληπτική κρίση.

Συμπτώματα πρόδρομου σταδίου είναι προσπάθειες του ζώου να κρυφτεί, η υπερβολική δραστηριότητα και η αναζήτηση της προσοχής του ιδιοκτήτη. Πολλές φορές οι ιδιοκτήτες ζώων μπορούν να προβλέψουν την εκδήλωση μίας κρίσης από αυτά τα συμπτώματα.

Συμπτώματα του μετεπιληπτικού σταδίου είναι η υπερβολική δραστηριότητα, η γρήγορη και αβαθής αναπνοή, η ανησυχία, η δίψα και η πείνα.

Ζώα με εγκεφαλικά ή μεταβολικά προβλήματα καθώς και ζώα που έχουν εκτεθεί σε τοξικές ουσίες μπορεί να εκδηλώσουν συμπτώματα όπως ανώμαλη συμπεριφορά, ανώμαλη βάδιση, τύφλωση, ανορεξία, έμετο, διάρροια, υπερβολική δίψα (πολυδιψία), πολυουρία, συχνοουρία, απώλεια βάρους, αδυναμία και κατάπτωση.

Διάγνωση

Η διαγνωστική διερεύνηση των ζώων που εκδηλώνουν επιληπτικές κρίσεις περιλαμβάνει την κλινική εξέταση, τη νευρολογική εξέταση, αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις και ίσως και ακτινολογική εξέταση.

Προκειμένου να διαγνωσθούν δομικά προβλήματα στον εγκέφαλο χρειάζεται να διενεργηθούν πιο ειδικές εξετάσεις όπως η αξονική τομογραφία, η μαγνητική τομογραφία και η λήψη εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Το τελευταίο είναι υγρό που αρδεύει το κεντρικό νευρικό σύστημα και η εξέτασή του είναι χρήσιμη σε φλεγμονώδεις παθήσεις του εγκεφάλου.

Θεραπεία

Η θεραπεία των επιληπτικών κρίσεων εξαρτάται από το αίτιο που τις προκαλεί. Αν το αίτιο βρεθεί, τότε οι θεραπευτικές προσπάθειες επικεντρώνονται σε αυτό. Εάν το αίτιο δε βρεθεί, συνήθως χορηγείται η αγωγή για την ιδιοπαθή επιληψία του σκύλου και της γάτας.

Σχετικά άρθρα

Ιδιοπαθής επιληψία στο σκύλο και στη γάτα

(Visited 16,718 times, 3 visits today)

Θεματικοί όροι:

comments powered by Disqus