Close

Title


Συνδεθείτε στο Vetmenow με το Username που καταχωρίσατε κατά την εγγραφή σας και το password που λάβατε στο email σας. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα, επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected].

Εντάξει
Close

Σύνδεση


Συνδεθείτε στο Vetmenow με το Username που καταχωρίσατε κατά την εγγραφή σας και το password που λάβατε στο email σας. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα, επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected].

  • Username:
  • Κωδικός:

Νέος χρήστης;


Αν είστε Νέος Χρήστης, αποκτήστε ένα δωρεάν λογαριασμό στο Vetmenow.

Δωρεάν εγγραφή Κτηνιάτρου
Δωρεάν εγγραφή Κηδεμόνα
Close

Δημιουργία λογαριασμού κτηνιάτρου


Συμπληρώστε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου και το username που επιθυμείτε για το λογαριασμό σας και πατήστε "Εγγραφή" για να σας αποσταλεί ο κωδικός πρόσβασης.

  • Email:
  • Username:
  •  
  • Αν έχετε κωδικό κεντρικού καταστήματος παρακαλώ συμπληρώστε τον παρακάτω.
  • Κωδικός:
  •  
Close

Ξέχασα τον κωδικό μου


"Στο πεδίο "Κωδικός επανάκτησης" συμπληρώστε τον 16-ψήφιο κωδικό που σας δόθηκε την πρώτη φορά που συνδεθήκατε στο Vetmenow"

  • Username:
  • Κωδικός επανάκτησης:
  • Νέος κωδικός:
Close

Δημιουργία λογαριασμού κηδεμόνα


Συμπληρώστε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου και το username που επιθυμείτε για το λογαριασμό σας και πατήστε "Εγγραφή" για να σας αποσταλεί ο κωδικός πρόσβασης.

  • Email:
  • Username:
  •  

Χρόνια πάσχοντες και κατοικίδια ζώα – Μία σχέση που αξίζει να προστατευτεί


Χρόνια πάσχοντες και κατοικίδια ζώα – Μία σχέση που αξίζει να προστατευτεί

Χρόνια πάσχοντες και κατοικίδια ζώα – Μία σχέση που αξίζει να προστατευτεί

  • Τα άτομα με ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος έχουν αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης ζωονόσων από το κατοικίδιό τους από ότι ο υπόλοιπος πληθυσμός.
  • Ο αποχωρισμός ενός ατόμου από το κατοικίδιό του μπορεί να περισσότερο δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία του από τη μόλυνσή του από κάποια ζωονόσο.
  • Η γνώση του τρόπου προφύλαξης από τις ζωονόσους μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη και ωφέλιμη τόσο για τα άτομα με ανοσολογική ανεπάρκεια όσο και για τα κοντινά τους πρόσωπα.

Η ανοσολογική ανεπάρκεια στους ανθρώπους έχει διάφορα φυσιολογικά και παθολογικά αίτια: Συγγενείς ανεπάρκειες μπορούν να προδιαθέσουν στη μόλυνση από διάφορους παθογόνους μικροοργανισμούς. Η ηλικία, επίσης, παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Για παράδειγμα, τα έμβρυα, τα νεογνά και νεαρά παιδιά δεν διαθέτουν πλήρως ανεπτυγμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Παρομοίως τα ηλικιωμένα άτομα και κυρίως αυτά που βρίσκονται σε ιδρύματα ή νοσοκομεία έχουν αυξημένο κίνδυνο μολύνσεων. Μολύνσεις από μύκητες είναι ένα σημαντικό πρόβλημα στους μεταμοσχευμένους. Γενικά, στα κλειστά περιβάλλοντα όπως στα ιδρύματα και τα νοσοκομεία, οι μολύνσεις είναι πιο συχνές καθώς υπάρχει περιορισμένος αερισμός και συχνή επαφή με άλλα άτομα.

Άλλοι παράγοντες όπως ασθένειες, εγκαύματα, καθετήρες και εμφυτεύματα αυξάνουν τον κίνδυνο μολύνσεων καθώς επηρεάζουν τη φυσική άμυνα στους μικροοργανισμούς. Άλλες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος είναι η χημειοθεραπείες, το AIDS, χρόνια νεφρική νόσος, η λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, και ίσως η εγκυμοσύνη.

Τα άτομα με ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος έχουν αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης ζωονόσων από το κατοικίδιό τους από ότι ο υπόλοιπος πληθυσμός. Οι κυριότεροι τρόποι μετάδοσης είναι η εισπνοή και η κατάποση σωματικών εκκρίσεων. Παρόλα αυτά η μετάδοση μπορεί να γίνει από ανοιχτά τραύματα και από δαγκώματα ή γρατζουνιές. Άλλος τρόπος μετάδοσης είναι από το νερό και το φαγητό.

Τα ζώα προσφέρουν πολλά φυσιολογικά και ψυχολογικά βοηθήματα στους ανθρώπους και κυρίως στους αρρώστους. Ο δεσμός ζώου-ανθρώπου μπορεί να είναι πολύ ισχυρός και καθώς τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα μπορεί να απομονωθούν και να στερηθούν πολλές εκφάνσεις κοινωνικότητας, τα κατοικίδια ζώα μπορούν να τους προσφέρουν συντροφικότητα χωρίς όρους, βοηθώντας τα να μετριάσουν το αίσθημα μοναξιάς που ίσως νιώθουν.

Ο αποχωρισμός ενός ατόμου από το κατοικίδιό του μπορεί να περισσότερο δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία του από τη μόλυνσή του από κάποια ζωονόσο.

Η γνώση του τρόπου προφύλαξης από τις ζωονόσους μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη και ωφέλιμη τόσο για τα άτομα με ανοσολογική ανεπάρκεια όσο και για τα κοντινά τους πρόσωπα.

Επιλογή του κατάλληλου ζώου

Η απόκτηση νεαρού ζώου ενέχει περισσότερους κινδύνους μόλυνσης καθώς αυτά τα ζώα είναι περισσότερα ευάλωτα στις μολύνσεις. Ζώα μεγαλύτερα του ενός έτους και σε καλή κλινική κατάσταση είναι καλύτερη επιλογή. Επίσης, αδέσποτα ζώα, εξωτικά ζώα και ζώα με ασθένειες είναι περισσότερο πιθανό να πάσχουν από κάποια ζωονόσο. Ζώα με διάρροια ή παρασιτώσεις θα πρέπει να αποφεύγονται να υιοθετούνται από άτομα με ανοσολογική ανεπάρκεια. Σε περίπτωση που ο κηδεμόνας του ζώου ή το ζώο νοσήσουν, το ζώο θα πρέπει να φιλοξενηθεί από συγγενείς ή φίλους.

Διατροφή

Τα ζώα θα πρέπει να τρέφονται με εμπορικές μερίδες φαγητού ή ξηρά τροφή σε μορφή κροκέτας. Αν τα ζώα τρέφονται με κρέας, αυτό θα πρέπει να μαγειρεύετε σε σημείο ώστε να μην είναι πια ροζ και σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 80 βαθμών κελσίου. Σε ό,τι αφορά τα γαλακτοκομικά προϊόντα, θα πρέπει να είναι παστεριωμένα. Το ζώο θα πρέπει να παραμένει μακριά από άλλα νεκρά ζώα και να μην του επιτρέπεται να κυνηγά θηράματα. Τέλος, πρέπει να πίνει πόσιμο νερό και ποτέ νερό από την τουαλέτα ενώ η τροφή του θα πρέπει να προστατεύεται από ζώα που μπορούν να φέρουν ασθένειες όπως τα τρωκτικά.

Προστασία από τραυματισμούς

Αν και η αφαίρεση των ονυχοφόρων φαλάγγων στις γάτες δε συστήνεται, οι κηδεμόνες τους θα πρέπει να αποφεύγουν δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν δάγκωμα ή γρατζουνιές. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβεί, θα πρέπει τα τραύματα να πλένονται με σαπούνι και χλιαρό νερό ενώ μπορεί να γίνεται και χρήση αντισηπτικών. Στα ζώα δεν πρέπει αν επιτρέπετε ποτέ να γλύφουν ανοιχτά τραύματα και βλεννογόνους.

Προσωπική Υγιεινή

Στη στοματική κοιλότητα των ζώων υπάρχουν μικροοργανισμοί οι οποίοι μπορούν να μολύνουν τους κηδεμόνες τους μέσω του γλειψίματος ανοιχτών πληγών, του δαγκώματος ή με γρατζουνιές. Τα ζώα θα πρέπει να τρέφονται με διαφορετικά σκεύη φαγητού από τους ιδιοκτήτες. Κατά τη διάρκεια βουρτσίσματος των δοντιών του ζώου ή κατά την χορήγηση φαρμάκων από το στόμα καλό είναι ο κηδεμόνας να φοράει γάντια. Σαν γενικός κανόνας, τα χέρια πρέπει να πλένονται καλά μετά από κάθε επαφή με το ζώο ή με τις εκκρίσεις του όπως ούρα, κόπρανα και σάλια. Η αμμοδόχος της γάτας πρέπει να πλένεται καθημερινά. Χρησιμοποιήστε μάσκα και γάντια όταν την αδειάζετε ή ζητήστε από κάποιον άλλον να το κάνει για εσάς. Το καυτό νερό είναι ιδανικό για το πλύσιμο της αμμοδόχου. Η χλωρίνη μπορεί να είναι αποτελεσματική έναντι πολλών ιών και βακτηριδίων αλλά σε περίπτωση που υποπτεύεστε πως η γάτα σας είναι μολυσμένη από Toxoplasma gondii, η αμμωνία είναι ιδανική. Τέλος, χρησιμοποιήστε γάντια κατά τη διάρκεια εργασιών στον κήπο.

Παράσιτα

Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για τον έλεγχο των εντερικών παρασίτων και των εξωπαρασίτων όπως οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια καθώς αυτά μπορεί να μεταφέρουν ζωονόσους στον άνθρωπο. Οι μύγες και οι κατσαρίδες πρέπει να ελεγχθούν καθώς και αυτά μπορεί να βοηθήσουν στη μεταφορά ασθενειών.

Προληπτικές παρεμβάσεις

Τα κόπρανα των σκύλων μπορούν να ελεγχθούν για ωοκύστεις Cryptosporidium και να καλλιεργηθούν για Salmonella και Campylobacter ειδικά αν το ζώο εκδηλώνει διάρροιες.

Ακολουθώντας τα παραπάνω μπορείτε να νιώθετε ασφαλείς ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνετε τη συντροφιά του ζώου σας.

(Visited 2,338 times, 1 visits today)

Θεματικοί όροι:

comments powered by Disqus