
- Η αρρυθμίες είναι διαταραχές του ρυθμού με τον οποίο συσπάται η καρδιά.
- Αρρυθμίες μπορεί να παρατηρηθούν σε σκύλους κάθε φυλής και ηλικίας.
- Διαταραχές του καρδιακού ρυθμού μπορούν να προκληθούν από διάφορα αίτια όπως συστηματικές νόσοι, φαρμακευτικές ουσίες και παθήσεις της καρδιάς.
- Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αδυναμία, δυσκολία στην αναπνοή, βήχα, εύκολη κόπωση και λιποθυμικά επεισόδια.
- Η διάγνωση απαιτεί εξετάσεις αίματος, ηλεκτροκαρδιογράφημα, ακτινολογικό έλεγχο και υπερηχοτομογραφία καρδιάς.
- Η θεραπεία των αρρυθμιών βασίζεται στην αντιμετώπιση του υποκείμενου αιτίου, σε φαρμακευτική αγωγή ή και στην τοποθέτηση τεχνητού βηματοδότη.
—————————————————————————————————————
Τι είναι η αρρυθμία;
Η αρρυθμία είναι μία διαταραχή του καρδιακού ρυθμού. Μπορεί να σχετίζεται με τη συχνότητα σύσπασης της καρδιάς (ταχυαρρυθμία – γρήγορος ρυθμός, βραδυαρρυθμία – αργός ρυθμός), με το ρυθμό αυτό καθαυτό (η καρδιά συσπάται με φυσιολογική συχνότητα αλλά άρρυθμα) ή με το σημείο από το οποίο προέρχονται τα ηλεκτρικά σήματα της καρδιάς. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη φυσιολογική ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς δείτε εδώ.
Αρρυθμίες μπορούν να παρατηρηθούν σε σκύλους κάθε φυλής και ηλικίας. Παρόλα αυτά κάποιες φυλές σκύλων όπως τα Boxers, Germanshepherds και cockerspaniels έχουν προδιάθεση σε καρδιοπάθειες οι οποίες σχετίζονται με καρδιακές αρρυθμίες. Δείτε εδώ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αρρυθμογόνο μυοκαρδιοπάθεια των Boxers.
Αιτιολογία
Υπάρχουν πολλών ειδών καρδιακές αρρυθμίες και, άρα, και πολλοί αιτιολογικοί παράγοντες. Οι παθήσεις της καρδιάς μπορούν να προκαλέσουν την εκδήλωση αρρυθμιών αλλά οι αρρυθμίες δεν οφείλονται αποκλειστικά σε καρδιολογικά προβλήματα. Τέτοιες είναι:
- Ο υποθυρεοειδισμός
- Τοξίκωση από σοκολάτα
- Ηλεκτρολυτικές διαταραχές
- Φαρμακευτικές ουσίες
- Η διροφιλαρίωση
- Νεοπλασίες (καρκίνος)
- Τραυματισμοί (ιδίως του θώρακα)
Κλινικά συμπτώματα
Πολλά ζώα μπορεί να πάσχουν από αρρυθμίες χωρίς να εκδηλώνουν κλινικά συμπτώματα. Παρόλα αυτά, σε αρκετές περιπτώσεις οι αρρυθμίες μπορεί να προκαλέσουν καρδιακή ανεπάρκεια, αλλαγές στην πίεση του αίματος και αλλαγές στην αιμάτωση των ιστών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να εκδηλωθούν διάφορα κλινικά συμπτώματα:
- Αδυναμία και κατάπτωση
- Βήχας και δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή)
- Εύκολη κόπωση
- Λιποθυμικά επεισόδια (συγκοπή)
- Ωχροί βλεννογόνοι
- Αιφνίδιος θάνατος
Διάγνωση
Οι αρρυθμίες μπορούν, πολλές φορές, να εντοπιστούν με την ακρόαση με το στηθοσκόπιο. Κάποιες φορές ο/η κτηνίατρος μπορεί να εντοπίζει καρδιακούς χτύπους η οποίοι δε συνοδεύονται από σφυγμό. Αυτό συμβαίνει γιατί η καρδιά μπορεί να συσπαστεί πριν προλάβει να γεμίσει με αίμα με αποτέλεσμα, κατά τη σύσπαση, να μην εξωθείται αρκετή ποσότητα αίματος προς την περιφέρεια ώστε να δημιουργηθεί ψηλαφητός σφυγμός.
Το ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι απαραίτητο για τη διάγνωση των αρρυθμιών και για τον καθορισμό του είδους τους.
Σε περίπτωση που ο/η κτηνίατρος υποπτεύεται πως η αρρυθμία προκαλείται από καρδιακή νόσο είναι απαραίτητο να διενεργηθεί καρδιολογικός έλεγχος ο οποίος περιλαμβάνει ακτινογραφίες και υπερηχοτομογραφική εξέταση της καρδιάς.
Καθώς αρρυθμίες μπορεί να προκληθούν και από πλήθος άλλων καταστάσεων, είναι σκόπιμο να διενεργούνται και αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις.
Θεραπεία
Αν η αρρυθμία προκαλείται λόγω κάποιας υποκείμενης πάθησης, η θεραπεία προσανατολίζεται στην αντιμετώπιση αυτής της πάθησης. Σε διαφορετική περίπτωση ο στόχος είναι η αντιμετώπιση των κλινικών συμπτωμάτων και η αποφυγή αρρυθμιών που μπορεί να οδηγήσουν σε αιφνίδιο θάνατο.
Υπάρχουν αρκετές φαρμακευτικές ουσίες οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν μείωση της συχνότητας εμφάνισης των αρρυθμιών και της σοβαρότητάς τους. Διαφορετικά φάρμακα χορηγούνται για διαφορετικά είδη αρρυθμίας. Πολλά φάρμακα μπορεί να δοκιμαστούν σε κάποιο ζώο μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο για την κατάστασή του.
Ο/Η κτηνίατρός σας ίσως να χρειάζεται να εξετάζει τακτικά το ζώο ώστε να παρακολουθεί την πορεία του. Η τακτική διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων είναι απαραίτητη προκειμένου να ελέγχεται η ανταπόκριση του ζώου στη θεραπεία.
Θεματικοί όροι: Καρδιολογία